„Začala sa nová éra IT.“ Nvidia ohlásila rekordné výsledky

Nvidia (Foto: Flickr)

Zverejnenie finančných výsledkov výrobcu čipov Nvidia za druhý kvartál bolo kľúčovou udalosťou tohto týždňa. Tie boli ohlásené včera po ukončení obchodovania a americká spoločnosť nimi potvrdila svoju pozíciu lídra v segmente umelej inteligencie (AI).

Hlavné čísla v skratke:

  • Tržby medziročne vzrástli o 100 % na 13,5 miliardy USD; trh počítal s 11 mld. USD
  • Čistý zisk medziročne vzrástol zo 656 miliónov USD na 6,2 miliardy dolárov
  • Zisk na akciu (EPS) dosiahol 2,70 USD, odhad bol 2,07 USD
  • Spoločnosť odhaduje, že tržby v 3. štvrťroku dosiahnu približne 16 miliárd, prognózy Wall Street predpokladali 12,5 miliardy USD s hornou hranicou cca 14,5 miliardy USD

Generálny riaditeľ Nvidie Jensen Huang zdôraznil, že „sa začala nová éra IT.“ Ako dodal, spoločnosti na celom svete prechádzajú od všeobecnej výpočtovej techniky, ako ju poznáme, na zrýchlenú a generatívnu umelú inteligenciu.

Čipy a softvér od Nvidie je vo veľkom využívaný pre aplikácie založené na umelej inteligencii. Okrem iného sa používajú na výučbu programov umelej inteligencie, ako je napr. chatbot ChatGPT. To poháňa nielen dopyt po tejto technológii, ale aj cenu akcií Nvidie. Tie sa od začiatku roka už strojnásobili.

Graf: Vývoj akcií Nvidia od začiatku tohto roka

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre