V ktorých krajinách je ťažba bitcoinu najlacnejšia?

ťažba kryptomeny
ťažba kryptomeny

Ako vyplýva zo správy portálu CoinGecko, rozdiely v nákladoch na ťažbu kryptomeny bitcoin sú v jednotlivých regiónoch naozaj obrovské. Kým napríklad v Taliansku stojí vyťaženie jedného BTC 208 560 dolárov, v Libanone je to o 800-krát menej.

Správa CoinGecko ďalej informuje, že pre sólo ťažiara je ťažba bitcoinu zisková iba v 65 krajinách sveta. Najviac z nich sa nachádza v Ázii (34 krajín) a najmenej v Európe (5 krajín).

V súčasnosti priemerné náklady na elektrinu v domácnostiach na ťažbu 1 bitcoinu dosahujú 46 291,24 USD, čo je o 43 % viac v porovnaní s aktuálnou cenou BTC na úrovni 26 029 USD.

V prvých dňoch vzniku bitcoinu v roku 2009 bol proces ťažby pomerne jednoduchý a vyžadoval si minimálnu spotrebu elektrickej energie. Navyše, k ťažbe stačili obyčajné stolné počítače. Ako však rástla popularita o túto kryptomenu, stal sa zložitejším aj proces ťažby.

V tabuľke nižšie je TOP 10 krajín, v ktorých je ťažba bitcoinov najziskovejšia a to vďaka nízkym nákladom domácností na elektrinu. Z pohľadu nákladov na elektrinu sa ťažba BTC najviac oplatí v Libanone, za ním nasleduje Irán, Sýria a Etiópia.

Zdroj: coingecko.com

Naopak, ťažba BTC vychádza najdrahšie v spomínanom Taliansku (208 560 USD), na druhom mieste je Rakúsko (184 352 USD).

Zdroj: coingecko.com
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre