Ceny ropy dosiahli najväčší mesačný nárast za viac ako rok

ropná plošina

Ceny ropy v pondelok vzrástli na nové trojmesačné maximum a zaznamenali najväčší mesačný zisk od začiatku roka 2022. Cena americkej ropy WTI sa aktuálne obchoduje na úrovni 81,50 dolárov za barel, čo je v porovnaní so začiatkom júla nárast o viac ako 16 %. Cena severomorskej ropy Brent dosahuje 85,14 USD.

Očakáva sa, že Saudská Arábia predĺži dobrovoľné zníženie ťažby ropy o 1 milión barelov denne (bpd) o ďalší mesiac, vrátane septembra. Saudská produkcia v júli klesla o 860 tis. barelov denne (bpd), zatiaľ čo celková produkcia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu bola nižšia o 840 tis. bpd. Vyplýva to z pondelkového prieskumu agentúry Reuters.

Zásoby ropy klesajú aj v USA, kde vláda začala dopĺňať strategické ropné rezervy z najnižšej úrovne za niekoľko desaťročí. Na druhej strane, dopyt po rope je nielen odolný, ale podľa analytikov vrátane Goldman Sachs a ropných manažérov, vrátane generálneho riaditeľa ExxonMobil Darrena Woodsa, môže v nadchádzajúcich mesiacoch dosiahnuť rekordné maximum. „Svet zažije tento rok rekordne vysoký dopyt po rope,“ povedal v piatok pre CNBC najvyšší predstaviteľ Exxonu.

Graf: Vývoj ceny ropy WTI za mesiac júl

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre