4 scenáre, ktoré by mohli cenu ropy vystreliť na 200 dolárov

tankovanie

Ropa za 200 dolárov? Možné to je, no je nepravdepodobné, že sa tak stane, píše Irina Slav z portálu Oilprice.com. Síce po ruskej invázii na Ukrajinu prichádzali prognózy, že barel ropy môže stáť až 250 USD, nič z toho sa nenaplnilo a globálny ropný trh opäť dokázal, že je odolný.

Je však ropa za 200 dolárov stále možná? Samozrejme, vždy je to možné. Irina Slav opísala niekoľko scenárov, ktoré by k tomu mohli viesť.

Výrazná eskalácia konfliktu na Ukrajine

Práve kvôli ruskej invázii na Ukrajinu sa začalo minulý rok hovoriť o rope za 200 dolárov, pričom francúzsky finančník Pierre Andurand varoval pred cenou až 250 USD. Nakoniec sa ukázalo, že európske krajiny si vystačia aj bez ruských dodávok ropy, nakoľko túto komoditu dostávali cez tretie krajiny. To zachránilo globálnu ekonomiku pred bolesťami hlavy, ktoré by jej spôsobili vysoké ceny ropy.

Irina ale dodáva, že výrazná eskalácia konfliktu, možno prostredníctvom väčšej angažovanosti NATO, by mohli ceny vystreliť nahor.

Ďalšie škrty zo strany OPEC+

Irina Slav uvádza, že tento scenár je menej pravdepodobný ako ten prvý. Aby došlo k rastu cien ropy na 200 dolárov, kartel OPEC+ by musel produkciu ropy znížiť oveľa výraznejšie, čo pravdepodobne tieto krajiny nechcú. Prečo? Pretože 200 USD za barel je príliš vysoká cena a oslabilo by to dopyt.

OPEC+ svojimi rozhodnutiami naznačil, že mu vyhovuje cena 80-90 dolárov za barel a na tejto úrovni sa ju snaží udržať.

ropa ťažba

Zníženie ruskej produkcie

Všetky prognózy z minulého roka, ktoré počítali s ropou za 200 dolárov, boli založené na zákaze dovozu ruskej ropy. Zdá sa, že tieto predpovede nezohľadnili možnosť, že Rusko jednoducho zmení trh a jeho ropu nakúpi niekto iný, čo sa aj stalo.

Ďalším faktorom, ktorý málokto zvážil, bolo zníženie produkcie ropy v Rusku ako odveta za západné sankcie. Ako píše Irina Slav faktom je, že Rusko môže svoju produkciu znížiť zámerne a ak sa tak stane, ceny tejto komodity vyskočia nahor. Avšak aj tento scenár považuje za nepravdepodobný.

Nedostatočné investície

Ako Irina píše, predošlé scenáre boli skôr mentálnym cvičením než realistickými scenármi, no je tu jeden scenár, ktorý je realistický. Je ním výrazné podinvestovanie, ktoré by ponuku na trhu znížilo natoľko, že ceny by museli len rásť.

Už pred tým varovala Saudská Arábia aj americkí americkí producenti bridlíc. Navyše, aj skupina G7 nedávno vyhlásila, že bude bojovať proti „neobmedzeným fosílnym palivám“, čo v podstate znamená odrádzanie od väčšej produkcie ropy a plynu.

Zdroj: Oilprice.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre