OPEC+ šokoval trhy. Cena ropy WTI vyskočila nad 80 USD

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a jej spojenci (OPEC+) priam šokovali trhy, keď oznámili zníženie produkcie ropy do konca tohto roka o ďalších 1,16 milióna barelov denne. Ide o prekvapivý krok, keďže trhy očakávali, že kartel k ďalším obmedzeniam nepristúpi. Ako uviedol predstaviteľ saudského ministerstva energetiky, znižovanie produkcie sa začne v máji a bude trvať do konca roka.

„Bolo to úplné prekvapenie, pretože Saudská Arábia nedávno povedala, že jej produkčné kvóty zostanú v platnosti po zvyšok roka,“ komentovala situáciu Kate Dourian z inštitútu Energy Institute. Ako dodáva, zo strany OPEC+ môže ísť o preventívny krok, pretože má pocit, že celosvetový dopyt po rope nebude taký silný, ako sa pôvodne predpokladalo.

Ropa na nedeľné rozhodnutie OPEC+ okamžite zareagovala. Americká ropa WTI sa dostala nad úroveň 80 dolárov, keď získava 6,30 %. Severomorská ropa Brent dražie o 6 % na 84,70 USD.

Analytici uvádzajú, že rozhodnutie kartelu je ranou pre infláciu. Keďže cena ropy rastie, inflácia by sa mohla trvalejšie usadiť na vyšších úrovniach, čo nie je dobrá správa nielen pre spotrebiteľov, ale ani pre centrálnych bankárov.

Graf: Vývoj ceny ropa WTI

Zdroj: bbc; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre