Drahý rozvod s Kanyem: akcie Adidas zažili prudký pokles

Ukončenie partnerstva spoločnosti Adidas so známym rapperom Kanye Westom má na obe strany výrazne negatívny dopad. Akcie Adidas v piatok prudko klesli, keď reagovali na vyhlásenia, že ukončenie spolupráce bude mať za následok pokles celkových príjmov spoločnosti vo výške stoviek miliónov dolárov.

Kanyeho vyhlásenia otriasli spoločnosťou

Adidas sa pre ukončenie spolupráce s Kanye Westom rozhodol po jeho antisemitských vyhláseniach z októbra minulého roku. Partnerstvo pozostávalo z výroby a predaja ikonických tenisiek značky Yeezy, na čom nemecká spoločnosť každoročne výrazne profitovala. Adidas verejne odsúdil Kanyeho vyjadrenia, ktoré označil za „neakceptovateľné, nenávistné, nebezpečné a mimo rámec hodnôt spoločnosti.“

Adidas nie je jediná spoločnosť, ktorá reagovala na rapperove vyjadrenia. Kanye stratil množstvo partnerstiev a obrovskú časť majetku, čo ho stálo aj miesto medzi miliardármi v exkluzívnom zozname „Forbes Billionares“. Spolupráca s Adidas však bola najhodnotnejšia aj pre rappera, nielen pre samotnú spoločnosť.

Spoločnosť v piatok vyhlásila, že očakáva pokles príjmov o viac ako 1,3 miliardy dolárov a stratu približne 535 miliónov dolárov zo zisku (EBIT), pokiaľ nevypredajú zásoby. Stále nie je rozhodnuté, či sa má nepredaný tovar značky Yeezy dopredať alebo zlikvidovať úplne, čo by však malo signifikantný dopad. Firma tiež prepokladá, že tohtoročné náklady spojené s ukončením partnerstva dosiahnu približne 214 miliónov dolárov, čo môže dostať spoločnosť do celkovej straty vo výške 750 miliónov dolárov pre rok 2023.

Bjorn Gulden hovorí o pozitívnych vyhliadkach

Ako uvádza portál Forbes, CEO spoločnosti Bjorn Gulden vyhlásil, že rok 2023 bude „rokom zmien pre opätovné nastavenie štandardov rastúcej a profitujúcej firmy.“ Ako dodal,  Adidas má všetky ingrediencie pre úspech, potrebuje však čas na prebudovanie. Gulden rozhodne nie je spokojný s momentálnym výkonom spoločnosti, ostáva však pozitívne naladený a presvedčený, že v roku 2024 bude spoločnosť opäť profitovať.

Graf: akcie spoločnosti padli okamžite po ohlásení negatívnych predpovedí o takmer 11 %, z hodnoty 157 dolárov na 140 dolárov za akciu.

Nemecký výrobca športového oblečenia a vybavenia má pred sebou jeden z najťažších rokov. Pokiaľ ale nestratí dôveru investorov, tak silná značka ako je Adidas má potenciál na rýchle zotavenie a stratu svojej „dojnej kravy“ môže vyplniť v priebehu pár rokov. Dôležitý report výsledkov za rok 2022 má spoločnosť vydať začiatkom marca.

Zdroj: forbes.com; tradingview

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre