Po silnom týždni prichádza pokles. Ceny ropy dnes klesajú

Ceny ropy vstúpili do nového týždňa poklesom. Cena americkej ropy WTI stráca 0,92 % na 79 dolárov za barel, severomorská ropa Brent odpisuje 0,81 % na 85,67 USD/barel.

Ako uvádza Edward Moya, hlavný analytik OANDA, ceny sa zmierňujú v dôsledku oslabených vyhliadok dopytu po rope. Investori sa totiž obávajú, že nové údaje o inflácii v USA, ktoré budú zverejnené tento týždeň, môžu priniesť sprísnenie menovej politiky Fedu. To vedie k obavám, že tento krok spomalí ekonomickú aktivitu a dopyt po rope.

Síce sa očakáva, že najnovšie inflačné údaje ukážu, že sa inflácia v januári zmiernila, predpokladá sa, že zostane naďalej vysoká. Ďalším faktorom, ktorý nahráva nižším cenám ropy, je obnovenie exportu ropy z Azerbajdžanu do Turecka.

Na týždennej báze sa ropné kontrakty Brent a WTI minulý týždeň zvýšili o viac ako 8 %, k čomu prispel aj optimizmus spojený s Čínou. Po nulovej tolerancii covidu sa začala čínska ekonomika, ktorá je najväčším importérom ropy, opäť otvárať. K vyšším cenám ropy minulý týždeň prispela aj správa, že Rusko zníži dodávky ropy o 500.000 barelov denne, čo je reakcia na západné sankcie uvalené na ruskú ropu.

Graf: Vývoj ceny ropy WTI

Vývoj ceny ropy WTI (zdroj: tradingview)

Zdroj: reuters; investing.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre