Vojna medzi gigantmi: Nike opäť žaluje Lululemon

spoločnosť Nike

História sa opakuje a vojna medzi gigantmi v oblasti športového vybavenia – Nike a Lululemon – pokračuje ďalšou bitkou. Dňa 30. januára 2023 podala spoločnosť Nike žalobu s obvinením, že Lululemon ukradol ich patentovanú technológiu Flyknit pri tvorbe atletickej obuvi, čo výrazným spôsobom narušilo ich podnikanie.

Nekonečný súdny boj Nike s konkurentmi

Spoločnosť Nike je v odvetví známa svojou spornosťou. V januári minulého roka žalovala rovnakú spoločnosť kvôli aplikácii, prostredníctvom ktorej mohli užívatelia cvičiť efektívnejšie, a to vďaka rozšírenej realite a množstvu metrík merajúcich zdravotné ukazovatele. Prípad je momentálne pozastavený.

Nike už žaloval množstvo spoločností aj kvôli svojej technológii Flyknit, medzi ktorými sú aj Adidas a Sketchers. Adidas sa však nenechal zastrašiť a vydal vyhlásenie, v ktorom navrhuje, že výhody technológie Flyknit by aj napriek patentu nemali byť obmedzené len na spoločnosť Nike. Súd s touto námietkou súhlasil, avšak súdny proces stále trvá.

Pre tak úspešnú spoločnosť akou je Nike je veľmi dôležité odolávať útokom konkurentov, ktorí môžu týmito atakmi mnoho získať. Napríklad, spomínaná kolekcia Lululemon-u bola omnoho úspešnejšia než ktokoľvek čakal. Spoločnosť Nike sa tým cíti ohrozená, preto reaguje podávaním obvinení, ako to bolo aj v iných prípadoch.

Ako reagujú akcie Lululemon?

Ďalší vývoj procesu môže mať na akcie Lululemon-u mierny dopad. Akcie zatiaľ na správy nereagovali negatívne, avšak prípadný neúspech spoločnosti v procese môže istým spôsobom poškodiť meno firmy a znížiť dôveru investorov. Akcie však na začiatku februára vzrástli z hodnoty $ 302.59 (deň podania žaloby), až nad hranicu $ 320. Momentálne sa pohybujú na úrovni okolo $ 312.

Graf: Akcie Lululemon-u zatiaľ nereagujú negatívne

Ako reagujú akcie Nike?

Akcie Nike ostávajú naďalej bez signifikantnejšej reakcie. V deň podania žaloby bola hodnota uzatvorená na $ 126.37. Hoci akcie o pár dní neskôr chvíľkovo prekročili hranicu $ 130, pohybujú sa však aj naďalej okolo hodnoty $ 126. Nakoľko ani ostatné žaloby podané spoločnosťou výrazne s hodnotou akcií nehýbali, dá sa predpokladať, že investori si už na výbušnú povahu Nike zvykli a podobné oznámenia ich ľahko nerozhádžu.

Čo očakávať?

Je potrebné si uvedomiť, že obe spoločnosti patria medzi takzvané „large-cap stocks“. To znamená, že poskytujú väčšiu stabilitu pre investorov z dlhodobého hľadiska a nemožno pri nich počítať s raketovými nárastmi a krátkodobými ziskami.

Súdny proces sa pravdepodobne bude viesť dlhšiu dobu, pokiaľ budú obvinenia zo strany Nike relevantné. Prípadná prehra Lululemon-u nemusí byť pre spoločnosť nutne pociťujúca v dlhšom období, avšak môže pomôcť vyriešiť množstvo ďalších prípadov pre Nike, točiacich sa okolo technológie Flyknit.

Zdroje: forbes.com; tradingview.com;

xtb
Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre