Microsoft a jeho 10 miliardová investícia. Krok vpred v konkurenčnom súboji?

CEO Microsoftu Satya Nadella
CEO Microsoftu Satya Nadella (Foto: Flickr)

Microsoft nedávno potvrdil chýry, keď oznámil pokračovanie partnerstva s OpenAI, v spojení so svojou stratégiou investovania do umelej inteligencie. Síce nebola oficiálne potvrdená výška investície zo strany investora, počíta sa so sumou približne 10 miliárd dolárov.

Technologický gigant predlžuje spoluprácu s OpenAI, tvorcom nástroja ChatGPT, ktorý sa javí ako revolučný v oblasti umelej inteligencie. Spomínaná investícia je v poradí treťou etapou Microsoftu do AI startup-u, nadväzujúca na predchádzajúce investície z roku 2019 a 2021.

Potvrdenie zo strany Microsoftu prišlo na januárovom zasadnutí. Ako informuje investor na svojej oficiálnej stránke, hlavným cieľom tohto kroku je urýchlenie prenikania umelej inteligencie, aby boli jej výhody dostupnejšie celému svetu. Partnerstvo zahŕňa aj platformu Microsoft Azure, ktorá poskytuje cloudové služby pre každý nástroj operujúci pod taktovkou OpenAI.

CEO Microsoftu, Satya Nadella, vydal nasledovné vyhlásenie:

„V nasledujúcej fáze partnerstva budú mať vývojári a organizácie naprieč všetkými odvetviami prístup k najlepšej architektúre, modelom a nástrojom AI, prostredníctvom Azure – platformy pre vytváranie a správu ich aplikácií.“

Čo je ChatGPT a čo preň partnerstvo znamená?

ChatGPT je revolučný nástroj, využívajúci GPT-3.5 jazyk, ktorý vytvorila spoločnosť OpenAI. Za jej vznikom stoja Elon Musk a Sam Altman. Počiatočné investície Microsoftu do tohto startup-u vo výške 1 miliardy dolárov nasledovali podľa zdrojov ďalšími dvoma miliardami dolárov. Ohlásená investícia by mala zvýšiť hodnotu spoločnosti až na 29 miliárd dolárov.

Obavy z následkov

AI technológia je nepochybne budúcnosťou. Je však nutné brať do úvahy aj potencionálne negatívne následky, ktoré môže využívanie umelej inteligencie spôsobiť. Technologické spoločnosti stále nevyslovujú plnú dôveru produktom na podobnej báze. Google sa na základe vyhlásení obáva najmä o bezpečnosť, narábanie s dezinformáciami a presnosťou chatbot-ov.

AI a budúcnosť

Niektorí experti predpokladajú, že AI vytvorí nový konkurenčný priestor, ktorý bude umožňovať spoločnostiam optimalizovať finančné a ekonomické operácie. Program je síce revolučný a načrtáva sľubnú budúcnosť, je však dôležité vysporiadať sa so všetkými nedostatkami predtým, ako podobná inovatívna technológia vstúpi na svetové trhy. S narastajúcim záujmom obrovských technologických spoločností sa bezpečnosť technológie môže zvyšovať výrazným tempom. Preto je misia Microsoftu nesmierne dôležitá a spoločnosť bude s veľkou pravdepodobnosťou priekopníkom, ktorého budú nasledovať aj ostatní konkurenti v odvetví.

Zdroje: forbes.com, microsoft.com

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre