Veľké ekonomické prekvapenie, ktoré môže priniesť rok 2023

obchodník

Podľa Alberta Edwardsa, analytika zo Société Générale, môže rok 2023 priniesť z pohľadu inflácie veľké prekvapenie. A o tom, že vývoj cien dokáže šokovať, nás už presvedčil rok 2022. Edwards patrí medzi tých, ktorí poukazujú na riziko kolapsu celkovej inflácie. Podľa neho môže index spotrebiteľských cien (CPI) klesnúť k nule, prípadne sa dostať do záporných čísel, čo by znamenalo návrat k deflácii.

„Investori už teraz očakávajú recesiu a neobvykle silne preferujú dlhopisy. Ako nízko však klesnú výnosy v roku 2023, keď sa celková inflácia vyparí?“ uvádza Edwards.

Ako však píše, nakoniec to podľa neho vyvolá druhú vlnu inflácie podobnú 70. rokom: „Môj vlastný názor je, že súčasná recesia a kolaps cien komodít spôsobia kolaps celkovej inflácie. Myslím si, že jadrová inflácia sa tiež zníži, ale zostane na úrovni okolo 3 %. To nás však pripravuje na druhú vlnu inflácie, akú sme videli v 70. rokoch.“

Naopak, možnosť ďalšieho rastu inflácie v tomto roku vidí investor Michael Burry, ktorého preslávil film „The Big Short“. „Fed zníži sadzby a vláda bude stimulovať. A budeme mať ďalší nárast inflácie,“ napísal na sociálnej sieti Twitter Burry.

V decembri inflácia v USA klesla z novembrových 7,1 percenta na 6,5 %. Miera inflácie tak klesla šiesty mesiac za sebou a aktuálne je na najnižšej úrovni od októbra 2021. Americká centrálna banka v decembri v snahe zmierniť infláciu zvýšila základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu do pásma 4,25 až 4,50 %. Základná sadzba Fedu sa teraz nachádza na najvyššej úrovni od roku 2007.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre