Inflácia v eurozóne klesla viac, než sa očakávalo

znak eura eurozóna

Inflácia v eurozóne v decembri klesla na 9,2 % z novembrovej hodnoty 10,1 %. Ide o výraznejší pokles než sa očakávalo. Analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s infláciou na úrovni 9,7 percenta.

K zmierneniu inflácie v decembri prispel najmä nižší rast cien energií. Tie v porovnaní s predchádzajúcim rokom zdraželi o 25,7 percenta, pričom v novembri to bol nárast o 34,9 %. Ekonóm zo spoločnosti ING, Carsten Brzeski povedal, že tieto čísla „nie sú úľavou, ale iba pripomienkou, že inflácia v eurozóne je stále hlavne fenoménom cien energií“.

Cieľom Európskej centrálnej banky (ECB) je inflácia na úrovni 2 %. Keďže od polovice roka 2021 sa inflácia výrazne vzďaľuje od tohto cieľa, ECB reagovala výrazným zvýšením úrokových sadzieb. V decembri centrálna banka zvýšila úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu, kľúčová sadzba bola navýšená na 2,5 % a depozitná sadzba v súčasnosti predstavuje 2 %.

Člen Rady guvernérov ECB a guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau začiatkom tohto týždňa povedal, že úrokové sadzby by mohli dosiahnuť vrchol do tohto leta.

Christine Lagardeová, prezidentka ECB, minulý mesiac povedala, že očakáva, že úrokové sadzby budú „výrazne ďalej rásť, pretože inflácia zostáva príliš vysoká a predpokladá sa, že zostane nad naším cieľom príliš dlho“.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre