Čína a India skupujú ruskú arktickú ropu

ropné pole

Ruské druhy ropy z Arktídy, ktoré sa pred embargom Európskej únie (EÚ) predávali v Európe, teraz skupujú dve veľké ázijské ekonomiky – India a Čína.

Ako vyplýva z údajov a zdrojov, ktoré cituje agentúra Reuters, ropné druhy Arco, Arco/Novy Port a Varandey sa teraz predávajú s výraznou zľavou v Číne a Indii.

„Všetky tieto druhy arktickej ropy sa zvyčajne dovážali do EÚ, ale teraz musia ísť inam,“ uviedol pre agentúru Reuters obchodník so sídlom v Singapure.

Pred ruskou inváziou na Ukrajinu bola India len menším okrajovým nákupcom ruskej ropy. Po tom, ako Západ zaviedol embargo na ruskú ropu, sa táto krajina stala popri Číne hlavnou destináciou pre export ruskej ropy.

Nezávislé rafinérie v Číne zaznamenali v posledných týždňoch skok v rafinérskych maržiach, pretože sa im podarilo vyjednať výraznejšie zľavy na preferovanú ruskú ropu ESPO, aj keď ju nakupujú nad cenovým stropom G7. Analytici pripomínajú, že aj keď sa Čína nepripojila ku koalícii cenového stropu, skutočnosť, že cenový strop existuje, dáva najväčšiemu svetovému dovozcovi ropy, ako aj ďalším nákupcom ruskej ropy (vrátane Indie), väčšiu vyjednávaciu silu na vyjednanie výraznejších zliav.

Od 5. decembra minulého roka vstúpilo do platnosti čiastočné embargo EÚ na dovoz ruskej ropy po mori. Západ sa zároveň snaží zatlačiť na Moskvu tým, že zastropoval ceny ruskej ropy na úrovni 60 dolárov za barel, čo podľa Kremľa porušuje princípy voľného trhu. Cieľom zastropovania cien je pripraviť krajinu o zisky, ktorými by mohla financovať vojnu na Ukrajine.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre