Stratég hovorí o prekvapeniach, ktoré môžeme vidieť na trhoch v roku 2023

Burza NYSE
Burza NYSE (Foto: Reuters)

Budúci rok môžeme na finančných trhoch vidieť niekoľko potenciálnych prekvapení. Myslí si to Eric Robertson, stratég banky Standard Chartered, podľa ktorého budú veľké pohyby na trhoch pokračovať aj v roku 2023. Aj keď sa podľa neho nálada zlepší a riziká budú menšie, investorov varuje, aby sa pripravili na ďalší turbulentný rok „plný nervov“.

Robertson opisuje niekoľko trhových prekvapení, pri ktorých existuje „nenulová pravdepodobnosť“, že sa vyskytnú v roku 2023. Zároveň ide o scenáre, ktoré sú podceňované trhmi.

Prepad cien ropy

Ceny ropy sa v prvej polovici tohto roka výrazne zvýšili, keď zareagovali na vojenský konflikt na Ukrajine a následné embargo na dovoz ruskej ropy.

Robertson však naznačuje, že hlbšia globálna recesia, vrátane oneskoreného oživenia Číny na pozadí neočakávaného nárastu prípadov Covid-19, by mohla v budúcom roku dospieť k masívnemu poklesu dopytu po rope. Navyše, ak by došlo k vyriešeniu rusko-ukrajinského konfliktu, zanikli by tým započítané „rizikové prémie súvisiace s vojnou“. Podľa Robertsona by to všetko mohlo viesť k poklesu cien ropy až o 50 %.

„Pri rýchlom poklese cien ropy Rusko nebude schopné financovať svoje vojenské aktivity po prvom štvrťroku 2023 a súhlasí s prímerím. Hoci mierové rokovania sú zdĺhavé, koniec vojny spôsobí, že riziková prémia, ktorá podporovala ceny energií, úplne zmizne,“ špekuluje vo svojich scenároch Robertson.

Foto: Wikimedia

Fed zníži sadzby o 200 bázických bodov

Americká centrálna banka (Fed) v tomto roku priznala, že inflácia v skutočnosti nebola iba „prechodným javom“. Fed následne prikročil k sérii zvyšovania sadzieb, ktoré sa v novembri dostali do rozmedzia 3,75 % – 4 %.

Za potenciálne riziko pre rok 2023 považuje to, že Fed teraz podceňuje ekonomické škody spôsobené masívnym zvýšením úrokových sadzieb. Pokiaľ by sa americká ekonomika v prvej polovici roka 2023 dostala do hlbokej recesie, centrálna banka môže byť nútená znížiť sadzby až o 200 bázických bodov, uvádza Robertson.

Ďalší pokles technologických akcií

Akciový index Nasdaq 100 v pondelok uzavrel nižšie o viac ako 29 % od začiatku roka, aj keď 15-percentné oživenie medzi 13. októbrom a 1. decembrom pomohlo zmierniť celoročnú stratu. Robertson si myslí, že technologický akciový index Nasdaq 100 by v budúcom roku mohol klesnúť o ďalších 50 % na 6 000 bodov.

„Technologický sektor bude v roku 2023 vo všeobecnosti naďalej trpieť klesajúcim dopytom po hardvéri, softvéri a polovodičoch,“ špekuluje z pohľadu potenciálnych prekvapení Robertson.

Ako dodáva, rastúce náklady na financovanie a pokles likvidity zapríčinia kolaps financovania súkromných spoločností, čo povedie k ďalším výrazným zníženiam ocenenia v celom sektore. Technologické spoločnosti novej generácie by preto mohli zaznamenať prudký nárast bankrotov, čím by sa znížil podiel týchto spoločností na trhu v akciovom indexe S&P 500 z 29,5 % na 20 % do konca roka.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre