V budúcom roku môže bitcoin klesnúť na 10-tisíc USD, varuje známy investor

bitcoin

Cena najpopulárnejšej kryptomeny bitcoin by v budúcom roku mohla klesnúť na 10 000 dolárov, čo je oproti súčasným cenám pokles o viac ako 40 %. Pre portál CNBC to uviedol investor Mark Mobius, ktorý je spoluzaklateľom spoločnosti Mobius Capital Partners.

Ako uviedol, keďže cena prekonala technickú podporu na úrovni 18.000 a 17.000 USD, už nie je ďaleko od hranice 10.000 USD. Mobius si myslí, že cena známej virtuálnej meny sa tento rok udrží na súčasných hodnotách a pokles k 10-tisíc USD nastane v roku 2023.

„S vyššími úrokovými sadzbami je menej atraktívne držať, prípadne nakúpiť bitcoin alebo iné kryptomeny, pretože samotné držanie virtuálnych mien neprináša úroky,“ uviedol Mobius.

Ako dodáva, existujú vyššie sadzby na rôzne krypto vklady, no mnohé z týchto firiem, ktoré takéto sadzby ponúkali, čiastočne skrachovali v dôsledku pádu burzy FTX. Jednou z takýchto spoločností je napr. Celsius, ktorá vyhlásila bankrot v júli tohto roka.

Mobius poznamenáva, že rozmach kryptomien priamo súvisel s „tlačením peňazí“ zo strany Fedu. Išlo o obdobie mimoradne uvoľnenej menovej politiky, v dôsledku ktorej sa peňažná zásoba v USA za pár rokov zvýšila o 40 %. „To znamená, že tu bolo dostatok likvidity na špekulácie s kryptomenami,“ hovorí investor. Teraz, keď sa menová politika sprísňuje, sťažuje sa aj „hra“ na tomto trhu.

Mobius bol tento rok pomerne úspešný so svojimi predpoveďami ohľadom bitcoinu. V máji, keď bola cena tejto kryptomeny nad 28 000 USD, pre Financial News uviedol, že bitcoin pravdepodobne klesne na 20 000 USD, potom sa odrazí, no nakoniec klesne na 10 000 USD.

Zdroj: cnbc.com

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre