Západ zúri. Prekvapil ho krok krajín OPEC+

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a jej spojenci na čele s Ruskom (OPEC+) oznámila, že znižuje produkciu ropy o 2 milióny barelov denne. Pre trhy je toto rozhodnutie prekvapením, nakoľko analytici očakávali, že OPEC+ na svojom stredajšom zasadnutí rozhodne o znížení ťažby len o približne milión barelov. Ide o najväčšie zníženie ťažby ropy od roku 2020.

Vyhliadky nižšej produkcie podporili rast cien čierneho zlata a po oznámení tohto rozhodnutia sa ceny ropy zvýšili o viac ako percento. WTI aktuálne atakuje úroveň 88 dolárov za barel, severomorská ropa Brent sa obchoduje za 93,70 USD/barel.

Tento krok nie je potešujúcou správou pre západné krajiny, ktoré v súčasnosti bojujú s rastúcou infláciou. Tá je poháňaná predovšetkým rastúcimi cenami energií. Rozhodnutie OPECu tak ešte viac prehĺbilo diplomatickú roztržku medzi blokom podporovaným Saudskou Arábiou a západnými krajinami, ktoré sa obávajú, že vyššie ceny energií negatívne ovplyvnia krehkú globálnu ekonomiku.

Americký prezident Joe Biden označil prekvapivé rozhodnutie za „krátkozraké“ a vyzval svoju administratívu a taktiež Kongres, aby preskúmali spôsoby, ako zvýšiť produkciu ropy v USA a znížiť kontrolu organizácie OPEC nad cenami.

„Znepokojuje nás oživenie medzinárodných cien ropy, ktoré od druhého štvrťroka vykazujú určité známky uvoľnenia,“ povedal pre agentúru Reuters hovorca spoločnosti SK Energy, najväčšej juhokórejskej rafinérie.

„Je to facka do Bidenovej tváre zo strany OPEC+,“ komentoval situáciu Tilak Doshi, riaditeľ Doshi Consulting. Ako dodal, vzťahy medzi Ruskom a Saudskou Arábiou sa zdajú byť čoraz užšie.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre