Týždenný prehľad: Raketový rast akcií Coinbase, ropa na polročnom minime

1. Ceny ropy klesli na najnižšiu úroveň za posledných šesť mesiacov. V dôsledku rastúcich obáv z hospodárskej recesie a utlmenia dopytu cena ropy tento týždeň poklesla o 10 %. WTI sa aktuálne obchoduje na 88,60 USD za barel, Brent je na úrovni 96,58 USD.

2. Čínsky ecommerce gigant Alibaba Group Holding zaznamenal po prvýkrát pokles kvartálnych tržieb. Dôvodom boli obmedzenia, ktoré Čína zaviedla v súvislosti s bojom proti Covid-19.

3. Britská centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 1,75 %, čo bolo v súlade s očakávaniami. Bank of England tým reaguje na pretrvávajúce inflačné tlaky.

4. Švajčiarska banka Credit Suisse Group AG uvažuje o zrušení tisícok pracovných miest na celom svete, informovala vo štvrtok agentúra Bloomberg News s odvolaním sa na ľudí oboznámených s touto záležitosťou.

5. Britský minister financií Nadhim Zahawi je presvedčený, že krajina podniká správne kroky na prekonanie globálnych ekonomických problémov. „Som presvedčený, že opatrenia, ktoré podnikáme, znamenajú, že dokážeme prekonať aj tieto globálne výzvy,“ uviedol Zahawi.

6. Inflácia v Turecku v júli vzrástla na 79,6 % z júnových 78,6 percenta. Infláciu nahor ženú vyššie ceny energií a taktiež pokles tureckej líry.

7. Taliansko je blízko k dosiahnutiu dohody so spoločnosťou Intel v počiatočnej hodnote 5 miliárd dolárov. Intel má v krajine vybudovať moderný závod na výrobu obalov a montáž polovodičov.

8. Americký index nákupných manažérov v službách ISM v júli vzrástol na 56,7 bodu. V júni dosahoval úroveň 55,3 bodu. Analytici očakávali pokles na 53,5 bodu.

9. Miera nezamestnanosti v Európskej únii v júni podľa sezónne prepočítaných údajov predstavovala šesť percent, čo znamená, že zostala na májovej úrovni. Miera nezamestnanosti sa nezmenila ani v eurozóne, kde zostala na úrovni 6,6 %.

10. Indická rupia sa v posledných týždňoch dostala pod silný predajný tlak a viackrát otestovala rekordné minimá. Pod pokles indickej meny sa podpísali globálne faktory ako je vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, rastúce ceny ropy či sprísňovanie menovej politiky.

11. Akcie známej kryptoburzy Coinbase zaznamenali vo štvrtok nárast o viac ako 40 % po tom, ako oznámila partnerstvo s BlackRock, najväčším správcom aktív na svete. Cieľom spolupráce je poskytnúť svojim klientom prístup k obchodovaniu s kryptomenami.

12. Ekonomika USA v júli vytvorila 528-tisíc pracovných miest, čo je výrazne viac, než sa očakávalo. Analytici počítali s prírastkom približne 250-tisíc pracovných miest. Miera nezamestnanosti klesla z júnových 3,6 % na 3,5 percenta.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre