Inflácia tento rok nespomalí, je to rozbehnutý vlak

euro peniaze

Inflácia je ako rozbehnutý vlak, ktorý môžu centrálne banky len naháňať, kým jej dynamika nepovedie k tvrdému pádu do recesie. Centrálni bankári síce stále šíria myšlienku, že „normalizácia“ s približne 2-percentnou infláciou je naďalej možná v horizonte 18 mesiacov, no sú to tí istí ľudia, ktorí neverili, že inflácia môže presiahnuť 8 % v Európe aj v USA. Mali by sme ich počúvať?“ pýta sa Steen Jakobsen, investičný riaditeľ Saxo Bank. Podľa neho je skutočnou hrozbou to, že inflačné očakávania rastú rýchlo a spôsobujú tak sekundárne inflačné efekty. Tie si budú vyžadovať, aby centrálne banky pritvrdili viac, ako si oni alebo trh v súčasnosti pripúšťajú a to až do momentu, kým rozbehnutý vlak nedostaneme pod kontrolu, čo nás pravdepodobne pošle do hlbokej recesie.

To vytvára ďalšiu zmenu v makropolitike. „Vzhľadom na to, že politici majú na výber medzi vyššou infláciou alebo hlbokou recesiou, odpoveď bude pravdepodobne „pokyn“ centrálnym bankám, aby zvýšili inflačný cieľ nad 2%. Tento pohľad by pravdepodobne znamenal požiadavku na o niečo miernejšie sprísnenie podmienok, zároveň ale aj to, že záporné reálne úrokové sadzby či finančná represia by sa stali skutočným politickým cieľom. A to je riskantná stávka,“ hovorí odborník Saxo bank. Vyššie úrokové sadzby prinesú istú mieru likvidácie dopytu, ktorá následne začne infláciu znižovať.

„Je jasné, že politický systém uprednostní mäkšiu cestu pre infláciu, v ktorej je hlavným imperatívom finančná represia, aby udržal financovania štátu a znižoval reálnu hodnotu verejného dlhu prostredníctvom inflácie. Práve preto bude inflácia naďalej štrukturálne rásť,“ dodáva Steen Jakobsen v prognóze Saxo bank na 3. štvrťrok. V treťom štvrťroku už opäť bude podľa neho jasnejšie, že politika bude dominovať nad menovým sprísňovaním, ktoré tak zostane v pozícii „naháňača“ niečoho, čo nikdy nedobehne. A nemá pre nás príliš dobré správy ani na záver: „ľudská psychika túži po normálnosti a predvídateľnosti. Súčasné brutálne tempo zmeny a volatility však zostane s nami ešte počas celého tohto roka a možno aj neskôr“.

Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre