Technologické firmy začali so znižovaním nákladov, aby prežili

Sequoia Capital, významný investor, odporúča technologickým spoločnostiam, aby sa čo najskôr pustili do znižovania nákladov a zlepšili svoju ziskovosť. Varuje, že inak budú musieť bojovať o prežitie, nakoľko sa ekonomické podmienky a investičné prostredie zmenili. Naháňanie sa za rastom tržieb za každú cenu prestalo dávať zmysel. Namiesto toho sú firmy odmeňované za zvýšenie návratnosti investovaného kapitálu a generovanie voľného cash-flow. Zdá sa, že Tesla si radu vypočula. Pozastavila nábor na celom svete a avizuje prepustenie 10% zamestnancov. Elon Musk to odôvodňuje „super zlým pocitom“ z ekonomiky.

Jeho posledný uniknutý email, ktorý zverejnila agentúra Reuters a ktorý má titulok „Zastavte úplne nábor na celom svete“ nadväzuje na jeho nedávne emaily, v ktorých prikazuje všetkým zamestnancom opätovne pracovať v kanceláriách Tesly namiesto práce z domu. Naznačuje v nich, že tlak na výrobcov elektrických vozidiel sa stupňuje, vysoké ceny energií a kovov spôsobujú klesajúce hrubé marže (s výnimkou predaja softvéru Autopilot). „Nemám veľkú dôveru v Muskovu schopnosť predpovedať vývoj ekonomiky, ale vidí veci globálne. Rozhodnutie znížiť náklady a počet zamestnancov nesie v sebe cenné informácie o trajektórii globálnej ekonomiky. Tá sa odráža od predpovede generálneho riaditeľa JPMorgan Chase Jamieho Dimona, ktorý povedal, že ekonomika smeruje do „hurikánu“,“ uviedol akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry.

Minulý týždeň zverejnené výsledky firiem, vrátane Elastic, MongoDB, UiPath a Pure Storage, ktoré dosiahli lepšiu ziskovosť alebo menšiu stratu ako odhadovali analytici, naznačujú, že sa v technologickom sektore začala vlna znižovania nákladov.

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre