Týždenný prehľad: Veľké zmeny v Tesle, inflácia v eurozóne dosiahla nový rekord

tesla

1. Ako informuje agentúra Reuters, šéf automobilky Tesla Elon Musk informoval manažérov, že Tesla musí prepustiť 10 % zamestnancov. Zároveň má zastaviť nábor nových pracovníkov. Musk v e-maile pre vedúcich pracovníkov napísal, že v súčasnosti má z ekonomiky “super zlý pocit”. Počas tohto týždňa požiadal zamestnancov, aby ukončili prácu z domova a vrátili sa do kancelárií. Akcie Tesla (TSLA) v piatok strácajú viac ako 8 %.

2. Inflácia v eurozóne v máji zrýchlila na rekordných 8,1 %. V apríli medziročný rast spotrebiteľských cien dosahoval 7,4 %. Vo svojom rýchlom odhade to v utorok uviedol európsky štatistický úrad Eurostat.

3. Európska únia (EÚ) sa v noci na utorok dohodla na obmedzení dodávok ropy z Ruska. Lídri sa zhodli na tom, že EÚ zakáže dovoz ruskej ropy tankermi, preprava ropovodom Družba má dostať časovo obmedzenú výnimku.

4. Ropný trh zareagoval na prijaté embargo a ceny ropy výrazne vzrástli. Cena ropy Brent sa dostala až na 123 dolárov, v piatok sa obchoduje na úrovni 119 USD.

5. Americký prezident Joe Biden a predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell sa v utorok stretli, aby prediskutovali rekordne vysokú infláciu. Biden povedal, že jeho plán na riešenie inflácie „začína jednoduchým návrhom: rešpektovať Fed, rešpektovať nezávislosť Fedu, čo som robil a budem aj naďalej robiť“.

6. Francúzska ekonomika v prvom štvrťroku nečakane poklesla. Druhá najväčšia ekonomika eurozóny klesla za tri mesiace do marca v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 0,2 %.

7. Kanadská centrálna banka na júnovom zasadnutí zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na 1,5 %. Rozhodnutie centrálnej banky bolo v súlade s očakávaniami.

8. Miera nezamestnanosti v Európskej únii v apríli podľa sezónne prepočítaných údajov zostala na marcovej hodnote 6,2 %. Bezo zmeny zostala aj nezamestnanosť v eurozóne (6,8 %).

9. Európska komisia schválila Chorvátsku prijatie eura od budúceho roka. Komisia dospela k záveru, že krajina plní všetky potrebné kritériá týkajúce sa stavu verejných financií, úrokových sadzieb, cenovej stability a výmenného kurzu.

10. Microsoft zhoršuje výhľad. Softvérový obor Microsoft vo štvrtok zhoršil prognózu zisku a tržieb na fiškálny štvrtý štvrťrok (apríl – jún). Ako uvádza vo vyhlásení, dôvodom horších vyhliadok je negatívny vplyv rastúceho amerického dolára.

11. Inflácia v Turecku v máji vzrástla na 73,50 %, čo je viac než 23-ročné maximum. Analytici však počítali s infláciou na úrovni až 75 %. V apríli miera inflácie v Turecku dosahovala 69,97 %.

12. NFP report: ekonomika USA v máji vytvorila 390 000 pracovných miest, čo prekonalo očakávania analytikov, ktorí počítali s pridaním 325 000 miest.

13. Trh s kryptomenami v závere týždňa stráca. Cena bitcoinu sa opäť prepadla pod hranicu 30-tisíc USD, keď v piatok oslabuje o 2,43 %. Ethereum stráca 3 % na 1763 dolárov.

Komentáre