Nastal ten správny moment dokupovať technologické akcie?

Burza Nasdaq (Wikimedia)

Tento rok je zatiaľ pre rastové a technologické akcie v USA ťažký.  Futures Nasdaq 100 klesli o 27 % v porovnaní s vrcholom z konca roku 2021 a mnohí investori si kladú otázku, či už je ten správny čas na nákupy. Krátka odpoveď je, že nie.

„Finančné podmienky sa stále sprísňujú a nachádzame sa v režime, ktorý sa zvyčajne spája s negatívnymi výnosmi akcií. Najúspešnejšie tituly amerického akciového trhu sú stále ocenené nad úrovňou spred pandémie, čo naznačuje ďalšie riziká poklesu,“ hovorí Peter Garnry zo Saxo Bank.

Stratég Saxo Bank dodáva, že by stále vytrval pri defenzívnej stratégií, ktorá hovorí v prospech oblastí ako sú komodity, obrana, logistika, India, kybernetická bezpečnosť, polovodiče a vysokokvalitné spoločnosti.

Je zaujímavé, že 4% najdrahších spoločností z akciového trhu v USA, ktoré dosahujú 12-mesačný forwardový pomer hodnoty spoločnosti v pomere k jej tržbám (EV/Sales) vyšší ako 8x, sú ešte stále drahšie ako pred pandémiou, a to napriek nedávnemu významnému poklesu amerických technologických akcií. „Aj keby sa táto skupina veľmi drahých akcií dostala späť na svoju predpandemickú úroveň, čo by si vyžadovalo ďalší pokles o 15 %, stále by sme boli na dvojnásobku úrovne z obdobia rokov 2013 – 2016. Ak sa teda najúspešnejšia časť akciového trhu v USA musí vrátiť na tieto hodnoty, čakajú nás ešte veľmi výrazné poklesy,“ vysvetľuje P. Garnry. Investorom odporúča, aby na základe analýz obchodného modelu začali plánovať, ktoré technologické akcie nakúpia. Potom stačí počkať, kým sa ocenenia akcií ešte znížia. „Nemyslím si, že sa treba ponáhľať. Radšej to urobiť poriadne, než len rýchlo,“ dodáva na záver.

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre