Týždenný prehľad: Ropa stratila viac ako 12 %, inflácia v eurozóne dosiahla nový rekord

Foto: Wikimedia

1. Cena ropy WTI tento týždeň oslabuje o približne 12 %, čo je najväčší týždenný pokles za takmer 2 roky. Pokles cien čierneho zlata prichádza po tom, ako vojenský konflikt na Ukrajine vyhnal cenu ropy nahor o viac ako 30 %. Aktuálne sa ropa WTI obchoduje za 100,40 USD/barel.

2. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, na základe ktorého budú musieť zahraniční odberatelia platiť za ruský plyn od 1. apríla v rubľoch. Vyhlásil tiež, že pokiaľ sa platby neuskutočnia, budú zmluvy o dodávkach plynu pozastavené.

3. Západné krajiny odmietajú Putinovu požiadavku na platby za plyn v rubľoch a považujú to za porušenie zmlúv a vydieranie.

4. Rubeľ voči doláru pokračuje v posilnení a dostal sa na viac než mesačné maximum 83 rubľov za dolár, pričom ešte v pondelok sa obchodoval za 100 rubľov. Podľa expertov ruskú menu posilnil zámer prijímať platby za plyn v rubľoch a taktiež povinnosť ruských firiem zamieňať za ruble 80 % devízových príjmov.

5. Ekonomika USA v štvrtom štvrťroku 2021 medziročne rástla tempom 6,9 %, čo je zrýchlenie z 2,3 % v treťom kvartáli. Ako potvrdilo americké ministerstvo obchodu, za celý rok 2021 americká ekonomika vzrástla o 5,7 percenta.

6. Inflácia v Nemecku v marci zrýchlila na 7,3 percenta. Vo februári medziročný rast spotrebiteľských cien dosahoval 5,1 %.

7. Európa čelí pomalšiemu rastu a vyššej inflácii, keďže vojna na Ukrajine oslabuje dôveru a tlačí nahor ceny energií, uviedla v stredu prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová.

8. Britská ekonomika v štvrtom štvrťroku 2021 medziročne vzrástla o 6,6 %. Najväčší medziročný rast zaznamenali verejné výdavky.

9. Ako vo štvrtok uviedol hlavný ekonóm ECB Philip Lane, inflácia v eurozóne sa pravdepodobne stabilizuje okolo úrovne 2 %, ale Európska centrálna banka by mala byť pripravená zmeniť kurz, ak sa v dôsledku ruskej vojny na Ukrajine zhorší výhľad.

10. Inflácia v eurozóne v marci dosiahla rekordné maximum. Medziročný rast cien dosiahol 7,5 %, čo je najviac od zavedenie spoločnej európskej meny. Vo februári miera inflácie predstavovala 5,9 %.

11. Bitcoin sa tento týždeň dostal nad úroveň 48 000 USD, čím dosiahol tohtoročné maximum. Túto cenovú úroveň ale neudržal a aktuálne sa BTC obchoduje za 44 750 dolárov.

12. Ekonomika USA v marci vytvorila 431-tisíc pracovných miest, analytici však počítali s prírastkom zhruba 490-tisíc miest. Miera nezamestnanosti sa v marci znížila na 3,6 % z 3,8 % vo februári, čakal sa pokles na 3,7 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre