Kryptomeny nie sú nástroj na obchádzanie sankcií

kryptomeny

Objem ruských kryptomien klesá. V posledných týždňoch sa objavili špekulácie, že kryptomeny by mohli byť pre Rusko prostriedkom, ako sa vyhnúť západným sankciám. Ako však vidíme, je to nepravdepodobné, a to hneď z niekoľkých dôvodov.

Hlavným dôvodom je, že prevádzkovanie činnosti spadajúcej pod sankčný zoznam prostredníctvom kryptomeny ako prostriedku výmeny samé o sebe túto činnosť nelegalizuje. Navyše, ak niekto využíva kryptomeny na obídenie sankcií, malo by byť celkom ľahké ho identifikovať a zastaviť vzhľadom na verejný charakter kryptomien. Ďalším dôvodom je, že ruský kryptotrh je pomerne nelikvidný, čo do značnej miery sťažuje obchádzanie sankcií.

Špekulácie o vyhýbaní sa sankciám pomocou kryptomien pôvodne podnietil nárast obchodovania s kryptomenami voči rubľu po zavedení nových sankcií koncom februára. 24. februára objem obchodovania s kryptomenami voči rubľu vyvrcholil na hodnote 70,7 mil. dolárov. Vzhľadom na veľkosť Ruska to však nie je až tak veľa. O týždeň na to sa objem znížil o polovicu.

To naznačuje, že trh nie je likvidný a nie je schopný umožniť výrazné obchádzanie sankcií, a to bez ohľadu na to, či hovoríme o objeme 70,7 milióna USD alebo 34,1 milióna USD za deň,“ hovorí Mads Eberhardt, kryptoanalytik Saxo Bank.

Mads Eberhardt, krypto-analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre