Akcioví investori majú v súčasnej situácii len tri možnosti

Ruské akcie obchodované na londýnskej burze krvácajú (cez víkend stratili akcie Gazpromu v Londýne 36 % po úvodnom poklese až o 62 %). Neistota na akciových trhoch dosahuje po oznámení nevídaných sankcií zo strany Európy aj USA maximálne úrovne. Investori, ktorí držia vo svojom portfóliu len akcie, sa preto musia mať na pozore. A čo by mali v tejto situácii robiť?

Predaj celého portfólia je podľa Saxo bank zlá stratégia, ktorá by kvôli zlému načasovaniu priniesla len stratu. Okrem toho majú dve možnosti: diverzifikovať do iných aktív a/alebo posilniť svoje stopercentné akciové portfólio správnym spôsobom.

V súčasnom období práve energetické a ťažobné spoločnosti (tie, s malými aktivitami a väzbami na Rusko) poskytujú dobré zabezpečenie voči súčasným geopolitickým rizikám, ale aj dlhodobejšie proti inflácii, ktorá prichádza z ponukovej strany ekonomiky,“ hovorí Peter Garnry, akciový analytik Saxo Bank. Okrem toho by v portfóliu nemali podľa neho chýbať sektory kybernetickej bezpečnosti, logistiky, mega caps a obrany. „Tie budú účinne pôsobiť ako diverzifikácia voči rastovým/technologickým akciám,“ dodáva. Analytik vysvetľuje, že hoci financie by boli zvyčajne prirodzeným víťazom počas sprísňujúcich sa cyklov, ale súčasné udalosti spôsobujú, že finančné aktíva sú vysoko volatilné bez jasného smerovania, keďže finančný systém sa používa ako kľúčový nástroj sankcií. „Sme tiež presvedčení, že aktíva súvisiace s LNG, vzduchovými tepelnými čerpadlami a zásoby zelenej energie sú prirodzenými príležitosťami v strednodobom horizonte, keďže sa teraz EÚ zameria práve na tieto cesty pre zníženie energetickej závislosti od Ruska,“ dodáva  Peter Garnry.

Nemecko urobilo cez víkend historický posun, keď oznámilo, že zvýši vojenské výdavky nad 2 % HDP a výrazne zvýši svoju armádu na veľkosť a význam zodpovedajúci postaveniu Nemecka v Európe. Iné krajiny môžu rýchlo nasledovať, čo podporí akcie firiem obrany.

Okrem toho sa EÚ, USA a Spojené kráľovstvo rozhodli vylúčiť niekoľko ruských bánk zo systému SWIFT, čo značne sťaží obchodovanie s Ruskom. Z údajov BIS vyplýva, že najzraniteľnejšie voči sankciám sú v Európe bankové systémy Talianska, Francúzska a Rakúska. Tvrdou ranou pre Rusko je aj oznámenie Švajčiarska, že sa pridá k sankciám EÚ voči Rusku. To je pre ruských podnikateľov veľká rana, keďže krajina bola považovaná za neutrálnu a kľúčový hotspot pre ruské offshore bohatstvo.

Odvetvia energetiky a zdrojov, ktoré predstavujú približne 50 % ruského národného príjmu, sú zo sankcií ešte stále vyňaté. Túto možnosť by bolo možné využiť v prípade, že Kyjev ovládnu ruské sily.

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre