Týždenný prehľad: Prepad akcií Meta, rekordná inflácia, rast kryptomien

Mark Zuckerberg (Flickr)

1. Akcie americkej spoločnosti Meta Platforms, ktorá sa predtým volala Facebook, sa vo štvrtok prepadli o 26 %. Trhová hodnota firmy tým poklesla o viac ako 200 miliárd dolárov, čo je podľa agentúry Bloomberg najväčší prepad v histórii akciových trhov. Dôvodom prepadu akcií je stagnujúci počet užívateľov sociálnej siete Facebook a taktiež horšie prognózy budúcich tržieb.

2. Inflácia v eurozóne dosiahla nový rekord. Medziročná miera inflácie v eurozóne už siedmy mesiac po sebe zrýchlila a v januári dosiahla rekordnú úroveň 5,1 %. V decembri miera inflácie dosahovala 5 %. Analytici počítali s poklesom na 4,4 %.

3. Ako informovala agentúra Bloomberg, americká automobilka Ford Motor investuje do elektromobility ďalších 20 miliárd dolárov. Dodatočná investícia by mala byť rozložená v nasledujúcich 5 – 10 rokov.

4. Index aktivity spracovateľského priemyslu (ISM) v USA v januári klesol z decembrových 58,8 bodu na 57,6 bodu, čo je najnižšia úroveň od novembra 2020.

5. Americká spoločnosť Alphabet, ktorá je majiteľom internetového vyhľadávača Google, v minulom štvrtom štvrťroku zvýšila čistý zisk medziročne o viac ako tretinu na 20,6 miliardy dolárov. Štvrťročné tržby vzrástli o 32 % na rekordných 75,3 miliardy dolárov.

6. Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok ponechala svoju menovú politiku podľa očakávania bezo zmeny a hlavná úroková sadzba tak zostáva na minime 0 percent.

7. Miera inflácie v Turecku v januári vystúpila na 48,7 percenta, čo je najvyššia úroveň za takmer 20 rokov. Analytici počítali s infláciou na úrovni 46 %.

8. Členovia združenia OPEC a ich spojenci na čele s Ruskom sa na stredajšom zasadnutí podľa očakávania dohodli, že v marci zvýšia ťažbu ropy o ďalších 400-tisíc barelov denne.

9. Ropa opäť drahšia. Ceny ropy pokračujú v raste, pričom cena ropy WTI dnes prvýkrát od roku 2014 prekročila úroveň 90 USD za barel.

Graf: Vývoj ceny ropy WTI

10. Silné čísla Amazonu. Americká spoločnosť Amazon v štvrtom štvrťroku dosiahla čistý zisk 14,3 mld. dolárov, čo je v porovnaní s minulým rokom takmer dvojnásobok. Akcie po zverejnení výsledkov získavali 18 %.

11. Ako informoval americký denník The Wall Street Journal (WSJ), Saudská Arábia zvažuje predaj ďalších akcií spoločnosti Saudi Aramco za za 50 miliárd dolárov, čo by pri súčasnom ocenení predstavovalo 2,5 % akcií firmy.

12. V USA bol dnes zverejnený NFP report. Americká ekonomika v januári vytvorila asi 467-tisíc pracovných miest, čo je oveľa viac, než očakávali analytici. Tí počítali s vytvorením približne 150-tisíc miest. Výrazne silné NFP údaje podporili americký dolár, ktorý si voči hlavným menovým náprotivkom pripísal zisky.

13. Kryptomeny v piatok výrazne posilňujú. Bitcoin získava 9 % a prvýkrát za dva týždne sa obchoduje za viac ako 40-tisíc dolárov, Ethereum pridáva viac ako 11 % na 2939 USD.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre