El Salvador postaví Bitcoin City

Turbulentný týždeň vo svete kryptomien

Nový covidový variant Omicron poslal dole aj ceny kryptomien. Dokonca aj v porovnaní s mnohými inými triedami aktív boli kryptomeny zasiahnuté viac. Nehovoriac o tom, že ceny zlata, naopak, vzrástli. Kryptotrhy sa síce po úvodnom výpredaji spamätali, ale aj tak spochybnili fenomén „digitálneho zlata“ a urobili vrásky na čele nadšencom Bitcoinu.

El Salvador vybuduje Bitcoin City

Nie každý však prepadol panike a výpredaju. Prezident El Salvadoru Nayib Bukele napríklad oznámil, že vláda Salvádoru kúpila ďalšie Bitcoiny, keď na Twitteri napísala: „El Salvador sa práve ponoril hlbšie“.

Niekoľko dní predtým Bukele veľkolepo oznámil plán krajiny založiť nové mesto v Salvádore s názvom Bitcoin City. Základnou myšlienkou Bitcoin City je vytvoriť mesto, v ktorom bude atmosféra a ekosystém postavené na Bitcoine. Mesto bude mať nulové dane okrem 10 % dane z pridanej hodnoty (DPH).

Založenie mesta bude čiastočne financované cez dlhopisy v hodnote 1 miliardy dolárov vydanými v na Bitcoinovom sidechaine (nezávislom blockchaine, ktorý dokáže bezpečne prevádzať Bitcoin v rámci Bitcoin siete). Treba tiež povedať, že Salvador zdvojnásobil držbu Bitcoinov a pravdepodobne v tom bude pokračovať, keďže sa Bitcoin v septembri stal v krajine oficiálnym platidlom.

Mads Eberhardt, krypto-analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre