Piatkový výpredaj na rope: Cena za barel pod 80 USD

Ceny ropy v závere týždňa výrazne oslabujú. Cena ropy WTI v dnešnom obchodovaní oslabuje o 3,11% na 75,97 USD, ropa Brent sa obchoduje so stratou 3,10% na 78,72 USD.

Investori reagujú na šírenie koronavírusu v Európe a následné obavy, že to bude mať negatívny dopad na hospodárske oživenie a následný dopyt po pohonných hmotách.

Rakúsko sa stalo prvou krajinou v západnej Európe, ktorá od pondelka zavedie celoplošný lockdown. Aj Nemecko, ktoré je najväčšou ekonomikou v Európe, varovalo, že bude musieť prejsť na lockdown.

„Trh s (ropou) je v zásade naďalej v dobrej pozícii, ale lockdowny sú teraz zjavným rizikom… ak ostatné krajiny budú nasledovať príklad Rakúska,“ komentoval situáciu Craig Erlam, analytik spoločnosti OANDA.

Vyšším cenám ropy nenahráva ani to, že niektoré najväčšie ekonomiky sveta zvažujú uvoľniť ropu zo strategických rezerv, a to na základe žiadosti Spojených štátov.

Avšak podľa analytikov Goldman Sachs už tieto špekulácie o uvoľnení rezerv cenu ropy v posledných týždňoch znížili, takže sú už započítané v cene.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre