Dobré správy z kryptotrhu

Bitcoin (BTCUSD) má za sebou skvelý týždeň, keď dosiahol na svoje päťmesačné maximum 57 000 USD.

Rástlo aj  Ethereum, aj keď miernejšie a minulý týždeň sa obchodovalo okolo 3 400 USD. Aj Bitcoin je však zatiaľ ďaleko od svojho absolútneho maxima 64 500 USD, ktoré dosiahol v apríli. 

V uplynulých mesiacoch sa Ethereumu a ďalším altcoinom podarilo získať pozornosť a znížiť tak dominanciu Bitcoinu na trhovej kapitalizácii na 41%. Po dobrom týždni Bitcoinu ten opäť narástol na 45%, čo môže signalizovať obnovený fokus investorov v porovnaní s ostatnými alternatívnymi menami. 

Pod pozitívnu náladu na trhu sa podpísali viaceré dobré správy. Po prvé, Bank of America zverejnila minulý týždeň správu o kryptotrhu, kde uvádza, že cena bitcoinov na úrovni 50 000 USD je privysoká na to, „aby sa táto mena dala ignorovať“. Okrem toho bola táto správa mimoriadne pozitívna aj pre decentralizované financie a NFT.

Rovnako, rodinná kancelária slávneho manažéra hedžových fondov Georga Sorosa, Soros Fund Management, potvrdila minulý týždeň, že vlastní bitcoiny, hoci „nie veľa“. V neposlednom rade JPMorgan napísal, že nárast je čiastočne spôsobený inštitucionálnymi investormi, ktorí sa zaisťujú proti inflácii a v tejto stratégii dokonca uprednostňujú bitcoin pred zlatom. Generálny riaditeľ JPMorgan Jamie Dimon však jedným dychom dodal, že voči bitcoinu zostáva skeptický. 

Bolo „spálených“ 500 000 etherov

5. augusta 2021 bola do siete nasadená londýnska aktualizácia Ethereum, ktorá obsahuje niekoľko vylepšení. Najočakávanejším zlepšením bol EIP-1559, ktoré stručne povedané spaľuje väčšinu etheru zaplateného ako transakčné poplatky namiesto toho, aby ich kompenzoval baníkom, ako tomu bolo predtým. To výrazne znížilo infláciu.

Sieť spaľuje éter podľa využitia siete, čo má za následok vyššie transakčné poplatky, a teda väčší objem na spálenie. Doteraz sa takto spálilo viac ako 500 000 ETH v hodnote približne 1,68 miliardy dolárov. Pôvodne Saxo bank  odhadovala, že budúci rok sa spáli okolo 1,7 milióna etheru, čo sa dnes javí ako podhodnotené. Banka teraz očakáva až 3 mil. ETH, čo pomáha investorom do tejto meny, nakoľko ešte výraznejšie znižuje infláciu.

Mads Eberhardt, krypto-analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre