3 novinky zo sveta kryptomien

Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že za informácie, ktoré povedú k odhaľovaniu hackerských útokov na americkú infraštruktúru, bude platiť odmenu v kryptomenách. Hackerom sa minulý týždeň podarilo okradnúť japonskú burzu o virtuálne meny za 90 miliónov dolárov. Investičná platforma Robinhood oznámila, že 60 percent jej užívateľov, obchoduje s kryptomenami. 

Odmenou bližšie k hackerom

Americká vláda mení taktiku odhaľovania hackerov. Ministerstvo zahraničných vecí ponúklo výmenou za informácie o útočníkoch platbu v kryptomenách. Už aj doteraz vláda za takéto informácie platila, teraz však zmenila formu odmeny. Vzbudilo to pozornosť komunity na konferencii Čierny klobúk v Las Vegas. Medzi účastníkmi boli v hojnom počte zastúpení aj tzv. etickí hackeri. 

USA boli v nedávnej minulosti cieľom niekoľkých útokov. Nedávno to napríklad bola sústava distribúcie zemného plynu. Ponuka v kryptomene môže vzbudiť záujem aj medzi radmi ľudí, ktorí by doteraz neboli ochotní spolupracovať s americkou vládou. 

Ďalšia lúpež v poradí

Obeťou hackerského útoku sa minulý týždeň stala aj japonská burza Liquid Global. Hackeri jej ukradli kryptomeny v hodnote viac ako 90 miliónov dolárov. K incidentu došlo týždeň potom, čo sa niečo podobné stalo platforme Poly Network, ktorá najprv prišla až o 610 miliónov. Neskôr sa jej však podarilo ukradnuté aktíva získať späť. Liquid Global však také šťastie nemal. Útočníci v tomto prípade použili nástroj Tornado Cash, ktorý znemožňuje vysledovať pohyb kryptomeny. 

Incidenty ako tento podkopávajú dôveru v sektor, nie len pre samotnú hrozbu krádeže, ale aj pre možné regulačné snahy, ktoré by to mohlo u úradov vyvolať. 

Závislosť na kryptomenách

Investičná platforma Robinhood oznámila svoje hospodárske výsledky za druhý kvartál. Jej tržby dosiahli 565 miliónov dolárov. Z nich až 233 pochádzalo z obchodu s kryptomenami. Viac ako 60 percent účtov obchodovalo v druhom štvrťroku s virtuálnou menou. Išlo najmä o Dogecoin. Z príjmov z obchodu s kryptomenami na platforme pripadá až 62 percent práve na túto menu. 

Táto informácia odhaľuje zraniteľnosť platformy. Je vysoko závislá na jednom aktíve. Potvrdzuje to aj jej vlastné vyjadrenie: „Ak dopyt po Dogecoine klesne, a nenahradí ho iná kryptomena, nášho biznisu sa to môže nepriaznivo dotknúť.“ Robinhood vykázal za druhý kvartál stratu 502 miliónov dolárov. 

Mads Eberhardt, krypto-analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre