Ďalší deň zbytočnej eufórie na trhu s kryptomenami

Už sme si zvykli, že trhy s kryptomenami ovplyvňujú do veľkej miery špekulácie, alebo nepodložené informácie. Tohtotýždňový vývoj to len potvrdil. 

Na trhu sa najprv rozšírili klebety o tom, že Amazon umožní svojim zákazníkom platby v bitcoine. Mena na to reagovala rastom o 15 percent. Podobne pozitívna správa sa týkala investičnej banky Goldman Sachs. Trh rozrušilo aj obmedzenie obchodovania s pákou na dvoch najväčších kryptoburzách. 

Umožní Amazon platby v bitcoine?

Spoločnosť Amazon uverejnila minulý týždeň pracovnú ponuku, v ktorej hľadá vedúceho oddelenia pre digitálne meny a blockchain. Vyvolalo to špekulácie, že firma by mohla začať prijímať platby v kryptomenách. Aj londýnske noviny City A.M. zverejnili článok, v ktorom citovali anonymný zdroj tvrdiaci, že Amazon s určitosťou sprístupní zákazníkom do konca roka platby v bitcoine a možno aj v iných virtuálnych menách. 

Kryptotrh to prijal s nadšením. Kurz bitcoinu stúpol o 15 percent na 40 tisíc dolárov. Investori špekulujúci na pokles meny (short) museli predať svoje pozície v hodnote 900 miliónov dolárov. Radosť sa však ukázala ako predčasná. 

Hovorca Amazonu podvečer po obchodných hodinách  tieto správy dementoval, „Bez ohľadu na náš záujem o tento priestor sú špekulácie o našich plánoch v tejto oblasti nepravdivé,“ uviedol.  

Kurz bitcoinu v reakcii na to klesol o sedem percent a iné kryptomeny o päť až desať percent. Tento vývoj dokazuje ako veľmi je obchodovanie s virtuálnymi menami ovplyvňované klebetami. Seriózni investori by preto mali držať svoje nervy na uzde. Nebolo to prvýkrát a určite nie posledný, keď bol trh ovplyvnený nepodloženými správami. 

Goldman Sachs spustí nový ETF fond

Investičná banka Goldman Sachs oznámila včera, že plánuje spustiť ETF fond zameraný na spoločnosti pôsobiace v sektore decentralizovaných financií. Banka už pritom tento rok oznámila spustenie platformy na obchodovanie s kryptomenami a prevádzkovanie zúčtovacieho centra pre veľké európske hedge fondy. 

Aj túto správu však treba brať s rezervou. Napriek tomu, že nový fond by sa mal zameriavať na decentralizované financie, vidíme, že veľkú časť z neho budú tvoriť akcie firiem ako Nokia, Facebook, Alphabet (Google), Fujitsu, Cisco, Visa, IBM a Microsoft. Tieto spoločnosti nemajú nič spoločné s decentralizovanými financiami. Správa o výraznejšom vstupe Goldman Sachs do kryptopriestoru sa tak v tomto prípade ukázala ako zavádzajúca. 

Obchodovanie s pákou bude limitované

Ďalšou aktuálnou udalosťou na trhu je rozhodnutie dvoch najväčších kryptobúrz: BinanceFTX, obmedziť obchodovanie na páku (využitie cudzích zdrojov). Obe burzy limitujú teraz páku na 20 násobok, z predchádzajúcich úrovní 125 a 100 násobok. Znamená to, že investori si budú môcť na nákup pozície požičať „len“ 20 násobok toho, čo sami vložia. 

Tento krok burzy urobili s cieľom usmerniť investorov k zodpovednejším obchodom. Šéf burzy FTX, Sam Bankman-Fried na Twitteri uviedol, že príliš veľká páka nie je častou praxou. Priemerná úroveň podľa neho predstavuje len dvojnásobok. Aj 20 násobok tak je ojedinelý prípad. 

Predpokladá sa preto, že limit obe burzy prijali najmä s cieľom vyhovieť regulátorom. Burza Binance čelila nedávno viacerým sporom v rôznych častiach sveta. Regulačné orgány táto správa pravdepodobne poteší.

Mads Eberhardt, krypto-analytik Saxo Bank

Mads Eberhardt, krypto-analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre