Ceny ropy rastú spolu s oživením ekonomiky

Ceny ropy pokračujú v raste. Brent sa predáva za 75 dolárov, čo je najviac za posledné tri roky. Na prekvapivo vysokej úrovni je aj menej kvalitná ropa WTI, ktorá sa predáva za 72 dolárov. 

Surovina dražie aj napriek opačnému trendu v ostatných komoditných triedach, napríklad kovov a poľnohospodárskych plodín, u ktorých si investori vyberajú zisky a ceny preto padajú. 

Podporu pre energetický sektor vytvára globálne oživenie ekonomiky a ním povzbudený dopyt po palivách. Na strane ponuky aj naďalej platia obmedzenia krajín zoskupenia OPEC +. 

V neprospech kovov hovoria intervencie čínskej vlády smerujúce k utlmeniu inflácie a nad očakávania dobrá úroda niektorých plodí. Vývoj tak vyvolal rotáciu presúvajúceho záujmu sa z kovov a poľnohospodárskych komodít v prospech energií.

Investori zatiaľ veria tomu, že OPEC + bude zdvíhať produkčné kvóty priamo úmerne s rastom dopytu a nespôsobí tým zastavenie rastu cien čierneho zlata. Navyše sa zvyšuje obava, že súčasné ochabnutie investícií do ťažobných a spracovateľských zariadení sa na budúci rok prejaví nedostatkom ropy na trhu, čo by viedlo k ďalšiemu rastu cien.

Pozornosť sa teraz upiera k budúco týždňovému zasadnutiu ropného kartelu, ktoré pravdepodobne vyšle jasný signál smerom k ďalšiemu vývoju cien. Rusko a Saudská Arábia majú síce aj naďalej protichodné postoje, vývoj z uplynulých mesiacov nás však naučil, že nakoniec sa im darí nájsť kompromis. 

Ropa WTI sa v prípade priaznivého vývoja môže dostať až nad 77 dolárov za barel, čo je najviac zo začiatku roka 2018. Ak sa je podarí prielom, môže sa dostať až na 85 dolárov. 

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre