Tri novinky na trhu s bitcoinom

Na trhu s virtuálnymi menami rozvírili aktuálne hladinu tri správy. Prvou je strata dominancie bitcoinu, druhou predaj bitcoinov vlastnených spoločnosťou Tesla a treťou sú plány investičnej banky JPMorgan vytvoriť aktívne manažovaný fond zameraný na bitcoin.

Podiel bitcoinu na trhu virtuálnych mien klesol tento týždeň pod 50 percent. Došlo k tomu po prvý krát po troch rokoch. Keď sa pozrieme späť na január roku 2018, vidíme, že bitcoin vtedy stratil svoju nadvládu dočasne preto, že na svoje historické maximá stúpla konkurenčná mena – Ethereum.

Tento rok začínal bitcoin na podiele vo výške 70 percent. V utorok však klesol na len 49,4 percenta. Na Ethereum pritom pripadlo 14 percent, kým rok začínalo na 11 percentách. Podiel získali najmä menšie meny. Tento vývoj dokazuje záujem investorov o celý trh virtuálnych mien, čo vytvára živnú pôdu aj pre menej významné a menej známe meny.

Jedným z faktorov mierneho oslabenia bitcoinu môže byť aj správa spoločnosti Tesla. Tá zverejnila informáciu, že v prvom štvrťroku predala bitcoiny za 272 mil. dolárov. Ide o zhruba desať percent jej investície v tejto mene. Na obchode firma zarobila približne 101 miliónov dolárov.

Tak ako prvotná investícia Tesly cenu bitcoinu podporila, tento týždeň oznámený predaj ju oslabil. Elon Musk to vysvetlil snahou dokázať likviditu bitcoinu a povzbudiť tak ostatných investorov k novým obchodom. Dodal, že z bitcoinov, ktoré vlastní on osobne, nedošlo k žiadnemu odpredaju. Zdá sa, že kryptokomunita tomuto argumentu uverila.

Podľa Saxo Bank ide však len o zastierací manéver. Nejde o prvý obchod v takomto objeme v histórii. Nebolo teda treba takýmto spôsobom dokazovať likviditu bitcoinu. Je však pravdepodobné, že predajom sa firma snažila vylepšiť si hospodárske výsledky a prekonať tak očakávania analytikov na Wall Street.

V nedávnej minulosti oznámilo svoj plán ponúknuť investície do bitcoinu niekoľko veľkých bánk. Napríklad Goldman Sachs, BNY Mellon, Deutsche Bank alebo Citi. JPMorgan v marci ponúkla bitcoinový fond svojim bonitným klientom. Tento týždeň sa však na trhu začala šíriť správa o tom, že táto banka pripravuje aktívne manažovaný podielový fond zameraný na bitcoin. Do ponuky by sa mohol dostať ešte pred letom.

Táto správa je prekvapivá najmä preto, že banka mala k bitcoinu dlhodobo odmietavý postoj. Došlo tak pravdepodobne k jeho prehodnoteniu. Motiváciou mohlo byť aj to, že konkurenčný fond zameraný na Ethereum, za ktorým stojí MasterCard a UBS, už vyzbieral od investorov 65 miliónov dolárov.

Autor: Mads Eberhardt, krypto-analytik Saxo Bank

Mads Eberhardt, krypto-analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre