Výpredaj ropy pokračuje

Mesiac trvajúci rast cien na komoditnom trhu sa zastavil. Nálada medzi investormi sa totiž otočila o 360 stupňov. Prvou obeťou zmeny sentimentu je ropa.

Nálada na trhoch sa otočila

Fedu sa minulý týždeň nepodarilo upokojiť trhy, ktoré sa zmietajú v obavách z rastu inflácie. Americká centrálna banka len jednoducho skonštatovala, že udrží sadzby dole aj v prípade, že inflácia prekoná dve percentá.

Na trhu tak prevládla pesimistická nálada, čo stlačilo ceny komodít nadol. Bloomberg komoditný index klesol o tri percentá, čo je najväčší týždenný pokles od októbra. Znamená to koniec obdobia trvajúceho niekoľko mesiacov, počas ktorých trhy počítali s optimistickým vývojom ekonomiky, čo viedlo k rastu cien rizikových aktív.

Za rastom cien ropy bolo najmä obmedzenie produkcie

Obrat v nálade sa prejavil aj na cenách ropy. Tie klesli najviac od októbra. Medzinárodná energetická agentúra totiž vo svojej nedávnej správe spochybnila oprávnenosť ceny ropnej zmesy Brent za 70 dolárov za barel. Otázny je podľa nej najmä začiatok nového hospodárskeho cyklu, ktorý by mal vytvoriť vyšší dopyt po rope.

Agentúra naopak upozorňuje na veľké zásoby suroviny v úložiskách. V kontraste s posilnením cien sú podľa nej aj škrty, ktoré museli urobiť producentské krajiny združené v zoskupení OPEC +. Aktuálne je vďaka nim ťažba až o osem miliónov nižšia, než umožňujú ťažobné kapacity.

Oživenie ekonomiky je stále otázne

Dopyt po surovine je stále slabý aj preto, že vakcinácia proti koronavírusu neprebieha podľa plánov. Najmä Európa má problémy naplniť vakcinačné plány. Predpoklad nárastu spotreby ropy o 5,5 milióna barelov denne v tomto roku sa zdá byť preto príliš optimistický.

Cena ropy rastie od novembra minulého roka, keď sa objavili prvé správy o úspešnom schválení vakcíny proti ochoreniu Covid 19. Až 80 percent tohto rastu však ide na vrub produkčným škrtom krajín OPEC +. Cena je preto veľmi citlivá na správy týkajúce sa slabého dopytu po rope.

Po prelomení hranice 66,50 dolára za barel cena prudko oslabila až na 61,50 dolára. Je tu však riziko, že špekulanti sa ešte nezbavili všetkých svojich pozícií, a že cena bude ďalej klesať.

Na druhej strane vidíme ochotu členov zoskupenia OPEC + brániť cenové pozície. Ako prvé pravdepodobne uvidíme slovné intervencie. V prípade potreby sú členské krajiny určite pripravené aj na ďalšie škrty.

Zoskupenie má v zásobe ešte dosť nástrojov a aj ochotu ich použiť. Tón bude pravdepodobne udávať Saudská Arábia. Ropa sa tak bude pravdepodobne obchodovať na svojom 50 dňovom kĺzavom priemere 61,50 dolára.

Autor: Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre