S nízkymi cenami palív sa nateraz môžeme rozlúčiť

tankovanie ropa

Cena ropy sa od minuloročného októbra zvýšila o takmer 90 percent. Trh sa dostáva z krízy spôsobnej pandémiou. Vyššie ceny sa prejavia aj na pohonných hmotách na čerpacích staniciach.

Za posilňovaním ropy je viacero dôvodov. Jednak dochádza k citeľnému oživeniu na strane dopytu, keď sa ekonomiky dostávajú z krízy spôsobnej pandémiou a je tu nádej na skorý návrat k normálu po úspešnej vakcinácii. Rastie preto spotreba palív v priemysle, v doprave a svoj vplyv mala aj tohtoročná tuhá zima na severnej pologuli.

Na strane ponuky sú okrem toho stále v platnosti obmedzenia produkcie. Tie zoskupenie OPEC + prijalo v reakcii na ešte nedávno slabý dopyt.

OPEC+ rozhodnutie odložil

Zmena pomeru síl na trhu sa očakávala od zasadnutia skupiny OPEC + minulý týždeň. Analytici predpovedali, že lídri budú reagovať uvoľnením doterajších škrtov v produkcii. Na trh sa tak malo dostať až 1,5 milióna barelov novej ropy denne. 

Skupina však rozhodnutie prekvapivo odložila a predĺžila platnosť súčasných obmedzení. Cena ropy preto minulý týždeň vyskočila o ďalších päť percent. 

V reakcii na to niekoľko svetových bánk zvýšilo svoju prognózu na tretí kvartál tohto roku smerom k úrovni 75 až 80 dolárov na barel. Dnešná cena ropy predstavuje 69 dolárov.

Rast tak bude pravdepodobne stále v kurze. Posilňovanie dopytu totiž pokračuje a Brent sa aktuálne obchoduje na 13 mesačných maximách. 

Objavili sa dokonca obavy, že tieto cenové úrovne môžu prilákať amerických ťažiarov bridlicovej ropy. Ich dodávky suroviny by zmenili pomer síl a vytlačili z trhu producentov z Blízkeho východu.

Zdá sa však, že títo producenti krátkodobo uprednostnia výplaty dividend pre akcionárov, než ako by mali investovať do naštartovania produkcie. Nateraz je preto táto hrozba zažehnaná.

Zvykáme si na vyššie ceny palív

Vzhľadom k súčasnému trendu posilňovania ropy, môže očakávať, že nízke ceny pohonných hmôt z minulého roka už máme za sebou. Môžeme si preto začať zvykať na nové vyššie úrovne benzínu a nafty na čerpacích staniciach. 

 

Termínované kontrakty na ropnú zmes Brent počas posledných 12 mesiacov

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre