Tradičné banky začínajú jedna za druhou akceptovať kryptomeny

V uplynulých dňoch oznámilo niekoľko veľkých bánk svoje rozhodnutie umožniť klientom úschovu a správu kryptomien.

Najväčšou bankou v tomto segmente je BNY Mellon, ktorá sa pred dvomi týždňami rozhodla umožniť klientom vkladať na ich účty kryptomeny. Neskôr by chcela pridať aj možnosť obchodovať s nimi. BNY Mellon sa tým pridala k bankám ako JPMorgan, Citi, Goldman Sachs a Deutsche Bank, ktoré majú tiež správu kryptomien vo svojich plánoch.

Samotná JPMorgan bola pritom ešte donedávna pri virtuálnych menách veľmi skeptická. Jej šéf Jamie Dimon nazval v roku 2017 bitcoin podvodom. V minulom roku bol o niečo zmierlivejší, keď povedal len to, že bitcoin nie je jeho šálkou kávy.

Akceptácia kryptomien zo strany veľkých bánk signalizuje obrat postoja v celom finančnom odvetví. Dokazuje to veľký dopyt po týchto službách, čo si tradičné banky nechcú nechať ujsť.

Svoje rozhodnutie prijať kryptomeny oznámila pred nedávnom aj spoločnosť Visa. Tá chce bankám umožniť transakcie pre ich klientov.

K peletónu sa už pridal aj MasterCard, ktorý plánuje umožniť obchodníkom prijímať platby za tovary a služby v tzv. stablecoinoch. Ide o kryptomeny naviazané na reálne aktívum, napríklad americký dolár, ktoré preto nie sú vystavené takej volatilite ako bitcoin.

Pre trh s kryptomenami je takáto široká akceptáciami dvomi najväčším platobnými spoločnosťami mimoriadne dôležitá.

Autor: Mads Eberhardt, krypto-analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre