Fed razantne znížil sadzby. Trhy si to vysvetlili ako paniku

Fed včera znížil sadzby o 50 bodov, aby povzbudil trhy. Investori si to však vysvetlili ako panickú reakciu a trhy klesali. Dow Jones o 2,9 %, S&P 500 o 2,8 %.

Hovorí sa, že existujú iba dve istoty: smrť a dane. Finančné trhy však vedia, že je to nesprávne. V skutočnosti sú to tri istoty: smrť, dane a panická reakcia centrálnych bánk.

V priebehu desiatich dní trhy klesli dovedna takmer o 15 percent. Je to dosť na to, aby centrálne banky prepadli panike. Ešte minulý týždeň nám pritom centrálni bankári hovorili, že je príliš skoro na to, aby sme vyvodili závery. Teraz Fed narýchlo zasahuje. 

Zníženie sadzieb môže po škaredom finančnom týždni priniesť pre globálne trhy určitú úľavu. Tento stav však nemusí trvať dlho. Ekonomika je totiž stále závislá od boja s koronavírusom. 

Myslíme si, že to, že sadzby v USA klesnú na nulu, je už takmer započítané do cien. Je pravdou, že podpora prostredníctvom novej likvidity môže byť dobrá pre stabilizáciu trhu, zo strednodobého a dlhodobého hľadiska to však len zhoršuje situáciu. Bude sa totiž zvyšovať zadlženie a tým aj bilancie centrálnych bánk. Je to jednosmerná cesta, na ktorej konci je buď hyperinflácia alebo neschopnosť splácať záväzky.

Napriek zníženiu sadzieb bude pre trhy i naďalej rozhodujúci ďalší vývoj koronavírusu v Európe a USA. Nákaza síce vyvolala na trhoch „úzkosť“, jej skutočné ekonomické dopady sa však ešte len budú musieť oceniť. Firmy musia vyčísliť náklady prerušených dodávateľských reťazcov. 

Pozorovatelia v Číne a vo svete vypočítali, že kritické obdobie pre ekonomiku začína asi tri mesiace od prepuknutia epidémie. Zatiaľ ubehli len dva mesiace a Európa a USA bojujú stále len s fázou jedna. Preto centrálne banky teraz zvádzajú boj s časom, aby sa šíriaca sa epidémia nezmenila na globálnu recesiu. 

Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre