Fed znížením sadzieb len prilieva olej do ohňa

Jerome Powell, FED (Flickr / Federalreserve)

Fed v stredu znížil sadzby. Akciové trhy tak stúpli na nové maximá. Sú za tým však aj lepšie ako očakávané výsledky spoločností Facebook a Apple. 

Šéf Fedu verí, že americká ekonomika je v dobrom stave. Situácia na akciových trhoch však pripomína rok 2000 pred prasknutím dot.com bubliny. Včerajšie čísla zamestnanosti za október totiž sklamali a priemer za uplynulých šesť mesiacov je najslabší od roku 2010. Nasledujúce tri mesiace preto budú kritické.

Komentár na následnej tlačovej konferencii zmenil výhľad investorov na pravdepodobnosť ďalšieho znižovania v decembri. Až 80 percent z nich už ďalšie zníženie neočakáva. Zníženie sadzieb však povzbudilo akciové trhy. Index S&P 500 stúpol na nové maximá a dolár podľa očakávaní oslabil. 

Na tlačovej konferencii J. Powell povedal, že americká ekonomika je „v dobrom stave“. No sú v dobrom stave aj americké akcie? 

Globálna ekonomika v posledných 18tich mesiacoch spomaľuje. Pozitívny impulz Číny skončil a silný americký dolár zhoršuje situáciu v rozvíjajúcich sa ekonomikách. Akcie napriek tomu rastú. Podľa nás to veľmi pripomína situáciu z času pred dot.com bublinou. Z tohto pohľadu Fed len prilieva olej do ohňa. 

Podľa nás vstupuje americká ekonomika do kritickej fázy, keď sa spomalenie na trhu práce začne prejavovať aj na zmene nálady u spotrebiteľov. Zvrat v nákupnom apetíte ľudí je väčšinou náhly a pre centrálnu banku je ťažké ho zachytiť. 

Indexy rástli aj preto, že spoločnosť Facebook vykázala medziročný rast tržieb o 29 percent a ziskovosť na akciu vzrástla o 21 percent. Sú to silné čísla. Ďalšia sociálna sieť Twitter však medzičasom oznámila, že na svojej platforme zakáže politickú reklamu. Vytvára to tlak na Facebook, aby k podobnému kroku pristúpil o on. Ak by k tomu došlo, vytvorí to problém pre ďalšiu ziskovosť Facebooku.

Silné tržby a zisky vykázal aj Apple. Jeho výsledky však ťahali najmä príjmy z doplnkových služieb a nositeľných zariadení. Tržby z predaja iPhonov a iMacu klesli o deväť a päť percent. Pozitívnou správou je to, že rast tržieb Apple v Číne zostáva stabilný. Naznačuje to, že čínski spotrebitelia na produkty tejto značky ani napriek obchodnej vojne ešte nezanevreli. 

Peter Garnry, akciový stratég Saxo bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre