Lídrom v ťažbe kryptomien je Čína

Rozvíjajúce sa trhy hrajú v odvetví ťažby kryptomien zásadnú úlohu. Získali ju vďaka nadbytočnej výrobnej kapacite a zároveň aj lacnej elektrickej energii. Lídrom tu je nateraz najmä Čína. Väčšina výrobcov špecializovaného hardvéru má svoje prevádzky práve tam.

Čína má tiež najväčší hash rate, teda počítačovú výkonnosť zo všetkých krajín. Väčšina štatistík uvádza, že podiel Číny na bitcoinovej produkcii je viac ako polovičný. Výnosy z ťažby teda plynú práve čínskym operátorom.

Traja najväčší výrobcovia hardvéru pre ťažbu bitcoinu nedávno požiadali o vstup na hongkonskú burzu. To ešte viac to upevňuje pozíciu Číny na trhu ťažby kryptomien. Čínsky trh tak teraz investorom ponúka prístup až k 85 percentám hardvéru svetovej ťažby virtuálnych mien podľa príjmu.

Odlišné miesta používania a ťažby

Na druhej strane sú krajiny, ako je Vietnam či Venezuela, kde je dovoz hardvéru pre ťažbu kryptomien na ich územie zakázaný. Je to pokus o reguláciu sektora. Štúdia zo začiatku tohto roka uvádza, že náklady na vyťaženie jediného bitcoinu vo Venezuele predstavujú 532 dolárov. Vzhľadom k tomu, že náročnosť produkcie bitcoinu sa medzitým viac ako zdvojnásobila, sú teraz tieto náklady ešte vyššie.

Práve občania Venezuely a ďalších rozvíjajúcich sa trhov sú pritom častými používateľmi kryptomien kvôli potrebe ochrániť svoje úspory pred hyperinfláciou. Znamená to, že využívanie kryptomien v praxi a ich ťažba sú geograficky dve navzájom odlišné veci.

Kryptomeny majú aj množstvo odporcov. Namietajú, že sú nestabilné a neudržia si hodnotu. No na druhej strane ľudia v rozvíjajúcich sa krajinách ich vnímajú ako jediný spôsob, ako ochrániť hodnotu ich majetku.

Či už je záujem o virtuálne meny vyvolaný potrebou bojovať proti cenzúre, či snahou ukladať svoj majetok do niečoho, čo nie je možné skonfiškovať, alebo či ide o potrebu nájsť relatívne stabilný prostriedok výmeny pre každodenné transakcie, používanie virtuálnych mien v rozvíjajúcich sa krajinách je výrazne odlišné od rozvinutých krajín so stabilnými finančnými trhmi.

Praktické funkcie zvíťazia

Predpokladáme preto, že rozvíjajúce sa trhy budú hrať v rozšírení používania virtuálnych mien a raste tohto trhu čoraz výraznejšiu úlohu. Čína bude aj napriek nedávnej geografickej diverzifikácii a nárastu konkurencie zo zahraničia naďalej dominovať globálnej ťažbe. V priebehu budúceho rastu tohto trhu predikujeme exponenciálny rast ťažby kryptomien. Kapitál získaný v nadchádzajúcich IPO investorom ponúkne značnú expozíciu voči trhu a výrobcom poskytne nové zdroje na vývoj nového hardvéru.

Zdá, že práve rozvíjajúce sa ekonomiky, ktoré sú pod najväčším tlakom, fungujú ako laboratórne myši. Vzhľadom na rastúcu neistotu a geopolitické riziká by tento druh aktív mohol pri ďalšom tlaku na globálny monetárny systém opäť rásť.

Jacob Pouncey, odborník na krypto aktíva v Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre