Prvých 10 zamestnancov Apple. Kde sú dnes?

Spoločnosť Apple je dnes najhodnotnejšou firmou sveta, no nie vždy tomu tak bolo. Dnes obor, no kedysi to bol iba startup, ktorý niekoľko zanietencov rozbiehalo v garáži.

Nižšie sa môžete zoznámiť s ľuďmi, ktorí stáli pri zrode tejto výnimočnej spoločnosti. Čomu sa venujú dnes a kde pôsobia?

1. Steve Jobs

Človekom číslo 1 bol v Apple odjakživa Steve Jobs. Bez tohto legendárneho vizionára by spoločnosť Apple nikdy nebola tým, čím je dnes – jednou z najobdivovanejších spoločností vôbec. Steve Jobs umrel v októbri 2011.

Oficiálne je v kartotéke Apple evidovaný ako pracovník č. 2, údajne preto, aby ho riaditeľ Scotty naštval.

2. Steve Wozniak

Technický expert Steve Wozniak sa k Apple takmer nepripojil, keďže zvažoval ponuku práce od Hewlett Packard v Oregone.

Nakoniec sa ale rozhodol správne a spolu so Stevom Jobsom sa radia k zakladateľom „nahryznutého jabĺčka“. V roku 2009 nastúpil ako šéf vývoja v spoločnosti Fusion-io, ktorú v roku 2014 prevzala firma Sandisk Corporation. Okrem toho publikoval jednu z najpredávanejších autobiografií s názvom iWoz.

3. Mike Markkula

Tento bývalý zamestnanec Intelu vyhľadal Jobsa a Wozniaka, aby do Apple investoval 250 tisíc dolárov, za čo získal 30 %-ný podiel. Okrem toho spoločnosť pomáhal riadiť – vypracoval jej podnikateľský plán a najal prvého generálneho riaditeľa. V Apple zostal do roku 1997. Po odchode financoval niekoľko startupov.

4. Bill Fernandez

Sused a priateľ Wozniaka, ktorý sa s Jobsom prvýkrát stretol na strednej škole. Jobs a Wozniak ho najali ako prvého zamestnanca. Fernandez pracoval na Apple I. , Apple II. ako aj Macintoshi. V Apple pôsobil do roku 1993, následne odišiel do spoločnosti Ingres. V súčasnosti má dizajnérsku firmu a zaoberá sa užívateľským rozhraním.

5. Rod Holt

Na snímke Steve Wozniak a Rod Holt

Holt sa narodil v roku 1934, takže bol omnoho starší než jeho kolegovia. Bol však dôležitou súčasťou vývojárskeho tímu Apple II.

Vytvoril totiž spínací napájací zdroj, vďaka čomu sa počítače od Apple stali ľahšími. K Apple sa pripojil v roku 1976 a zotrval tu 8 rokov (ako sám neskôr uviedol, zo spoločnosti ho vytlačilo nové vedenie).

6. Randy Wigginton

Wigginton bol prvým programátorom Apple, ktorého úlohou bolo prepísať jazyk BASIC tak, aby fungoval na Apple II. Po odchode z Apple pracoval pre viacero technologických firiem ako eBay či Google.

A kde je teraz? Ako je možné vypátrať z jeho osobného profilu na sieti LinkedIn, je súčasťou technického štábu v kalifornskej spoločnosti Square Inc.

7. Michael Scott

Scotty

Michael Scott, známejší ako “Scotty”, bol prvým generálnym riaditeľom Apple, ktorého najal Mike Markkula. 73-ročný Scotty sa dnes zaujíma o farebné drahokamy, k tejto téme dokonca publikoval knihu.

8. Chris Espinoza

K Apple sa pripojil už ako 14-ročný žiak strednej školy. Boli to ešte časy, kedy sídlom Apple bola garáž. V spoločnosti pôsobí dodnes a je častým rečníkom konferencie WWDC (Apple Worldwide Developers Conference). Zároveň je najdlhšie pôsobiacim zamestnancom v Apple.

Prečo je oficiálne evidovaný ako 8. pracovník Apple, keď je so spoločnosťou takmer od začiatku? Ako to sám zdôvodnil, v čase, keď im riaditeľ Scotty prideľoval čísla kvôli mzdám, prišiel neskoro. A  tak sa mu ušla iba “osmička”.

9. Sherry Livingstonová

Livingstonová bola pravou rukou Michaela Scottyho. Bola to zrejme prvá tajomníčka Apple. Aj keď sa presne nevie, kde dnes pôsobí, údajne je babičkou a oddáva sa rodinnému životu.

10. Gary Martin

Číslom 10 bol v Apple Gary Martin. Aj keď sa domnieval, že spoločnosť pôjde ku dnu, pripojil sa k nej. V Apple zostal do roku 1983, následne sa presunul k spoločnosti zaoberajúcej sa vesmírnou turistikou Starstruck. Dnes je z Martina súkromný investor, nejaký čas pôsobil v kanadskej IT firme LeoNovus a aktuálne je riaditeľom spoločnosti Cornami.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre