Cena ropy prudko klesla. Ide však najmä o technický výpredaj

Ropa je po raste ceny v júli opäť na defenzívnej trajektórii. Tak WTI ako aj Brent sa obchodujú teraz v pásme a volatilitu v rámci neho spôsobuje najmä tradičné nízka letná likvidita trhu.

Pokles ceny ropy Brent spustilo dosiahnutie psychologickej hranice 75,35 dolárov za barel, ktorá zmazala zhruba polovicu predchádzajúceho júlového prepadu ceny. Krátkodobý výhľad sa preto obrátil smerom nadol, čím zlomil dovtedajší rýchlo rastúci trend. Navyše cenu ropy oslabili aj obavy z pokračujúcej obchodnej vojny, náznaky spomalenia rastu v Číne a prekvapivý nárast zásob čierneho zlata v USA.

Názor, že obchodné vojny oslabia ekonomický rast a tým aj dopyt po rope, je späť. V cenách ropy sa naplno prejavila aj politika cukru a biča amerického prezidenta Donalda Trumpa. Trh sa totiž najprv domnieval, že dialóg medzi Čínou a USA bude obnovený, no neskôr optimizmus zmizol, pretože sa objavili správy o tom, že USA zvažujú viac ako zdvojnásobenie doteraz uvalených sankcií na dovoz z Číny v objeme 200 miliárd dolárov. Malo by ísť o reakciu na nedávne oslabenie čínskeho juanu, ktoré Číne pomohlo zvrátiť negatívny dopad doterajších sankcií.

Bloomberg uviedol, že dopyt po rope zo strany nezávislých čínskych rafinérií pokračuje vo svojom spomaľovaní. Dôvodom sú nedávne zmeny v daniach, zhoršená dostupnosť úverov a silnejší dolár. Po rekordnej hodnote 9,6 milióna barelov denne z apríla sa dovoz ropy do Číny v júni prepadol na 8,4 milióna barelov. Najbližšia správa o čínskom obchode bude zverejnená 8. augusta.

Pokles dopytu Číny, najväčšieho dovozcu ropy na svete, prišiel v kritickom čase, keď je v otázke celkový rast dopytu v Ázii, ktorý tiež ohrozujú obchodné vojny, silný dolár a vyššie náklady na financovanie.

Trh prakticky odignoroval mesačnú správu o ťažbe ropy od Energetického informačného úradu, ktorá uvádza, že americká produkcia v máji klesla o 30 tisíc barelov denne.

Napriek negatívnym správam si preto nemyslíme, že vyššie zmienené negatívne faktory by mali mať na celkový pozitívny sentiment na ropných trhoch zásadný vplyv. Počas uplynulých štyroch týždňov sa totiž síce stávky na rast ceny ropy znížili o 141 tisíc lotov, stávky na pokles ale vzrástli len o 2 200 lotov. Znamená to, že júlový výpredaj bol spôsobený najmä likvidáciou kontraktov špekulujúcich na rast ceny, no nie novými stávkami na pokles.

Dovtedy, kým zostane cena ropy Brend nad úrovňou 71 dolárov, nemyslíme si, že by sa situácia a sentiment mali nejako zmeniť.

Výpadky v dodávkach ropy vo Venezuele, a čoskoro aj v Iráne, budú predstavovať podporu pre trh. Podobne tomu bude aj pri rope WTI, kde objem zásob v sklade Cushing klesá už desať týždňov po sebe, čo znížilo celkové zásoby ropy na 23,7 milióna barelov – najnižšiu hodnotu od roku 2014.

Autor: Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre