Pokuta pre Google, Trump avizuje ďalšie clá, Bitcoin nad 7000 USD

Zaujíma vás, ako vyzeral posledný týždeň na finančných trhoch? Prečítajte si náš víkendový sumár.

Rekordná pokuta pre Google

V stredu Európska komisia udelia spoločnosti Google (Alphabet) rekordnú pokutu  vo výške 4,34 miliardy eur za to, že zneužívala dominantné trhové postavenie svojho mobilného operačného systému Android.

Komisia hovorí o troch typoch zneužitia: Google od výrobcov požadoval, aby na vyrábané zariadenia vopred inštalovali aplikáciu Google Search a prehliadač Chrome, čo bolo podmienkou vydania licencie na využívanie aplikácie Play Store (obchod s aplikáciami).

Taktiež platil výrobcom a operátorom iba v prípade, že tieto aplikácie boli v zariadeniach prednastavené.  Tretím porušením bolo, že Google bránil výrobcom predať jediný smartfón s alternatívnou verziou systému Android, ktorý nebol schválený spoločnosťou Google.

Šéf Fedu v Kongrese

Šéf Fedu Jerome Powell v utorok absolvoval pravidelné polročné vystúpenie v Kongrese. Počas svojho prejavu však nepriniesol žiadne prekvapivé správy.

Powell pochválil nedávne ekonomické dáta a zopakoval, že momentálne je najlepšou cestou postupné zvyšovanie úrokových sadzieb. Fed aj naďalej očakáva silný rast HDP USA, za čo môže pozitívny výhľad pre globálnu ekonomiku aj fiškálne stimuly a daňová reforma. Rizikom je obchodná politika USA, avšak Powell uviedol, že vplyv týchto „diskusií“ je zatiaľ obtiažne odhadnúť.

Šéf centrálnej banky USA tak opäť potvrdil, že nič nebráni pozvoľnému navyšovaniu úrokových sadzieb. Jeho vystúpenie podobne vnímali aj finančné trhy, keď po jeho slovách posilnil dolár a naopak, ešte viac začalo strácať zlato.

Čínske HDP, inflácia v eurozóne

Aj tento obchodný týždeň nám priniesol niekoľko zaujímavých makrodát.

Z Číny prišli dáta o vývoji HDP. Rast čínskej ekonomiky v druhom štvrťroku medziročne spomalil na 6,7% zo 6,8% v prvom kvartáli. Tento výsledok bol očakávaný. Za prvý polrok medziročný rast HDP dosiahol 6,8%, čo je nad vládnym cieľom 6,5%.

Ročná miera inflácie v eurozóne v júni dosiahla 2%, čo je nárast z májových 1,9%.  V celej Európskej únii inflácia zostala na nezmenenej úrovni 2%.

Trump kritizuje Fed

Amerického prezidenta Trumpa opäť hnevá silný dolár. Na sieti Twitter kritizoval menovú politiku americkej centrálnej banky, ktorá zvyšuje úrokové sadzby, čím posilňuje kurz amerického dolára.

Silný dolár je podľa Trumpa nevýhodou pre americkú ekonomiku. Trumpove vyjadrenia mali vplyv aj na finančné trhy. Dolárový index, ktorý sleduje vývoj dolára voči košu hlavných mien, včera oslabil o 0,83% na 94,21 bodu.

Graf: Vývoj dolárového indexu (#USDX)

Tvrdý Brexit môže spôsobiť škody za 250 mld. USD

Analytici Medzinárodného menového fondu (MMF) odhadujú, že tzv. tvrdý brexit (bez uzavretia obchodných dohôd) by dlhodobo poškodil ekonomiku EÚ, a to v rozsahu 1,5% celkového HDP, čo je 250 miliardy USD.

MMF zároveň dodáva, že Británia ako aj EÚ sú obchodne vzájomne prepojené a brexit nebude mať žiadneho víťaza, pretože strácať budú obe strany.

Bitcoin opäť nad 7000 USD

Uplynulý týždeň bol pozitívnym pre kryptomeny. Za posledný týždeň kurz bitcoinu posilnil o 16% a opäť sa dostal nad hranicu 7000 USD. Aktuálne sa obchoduje za 7288 dolárov.

Podľa niektorých ukazovateľov technickej analýzy by mohol rast pokračovať k úrovni 8000 dolárov.

Nie je úplne jasné, čo prinieslo podporu pre túto kryptomenu. Niektorí analytici poukazujú na spoločnosť Blackrock, ktorá je najväčším správcom aktív na svete. Blackrock avizoval, že si začína všímať bitcoin, čo mohlo pomôcť cene tejto kryptomeny nahor.

Trump ohlásil ďalšie clá

Prezident USA Donald Trump včera v rozhovore pre CNBC uviedol, že je pripravený uvaliť dalšie clá na čínsky tovar a to v hodnote 500 miliárd dolárov. Trump v interview povedal, že USA sú v obchode s Čínou vo veľkom mínuse je pripravený ísť až na 500 miliárd.

Prezident USA tým poukazuje na čínsky import do USA za minulý rok, ktorý predstavoval 505,5 mld. dolárov. Zdá sa tak, že napätie medzi Washingtonom a Pekingom môže ďalej eskalovať.

Trumpova vláda zatiaľ uvalila clá na niektoré čínske produkty v objeme 34 miliárd USD. Čína na tento krok odpovedala odvetnými clami.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre