Cena ropy klesá, no výhľad investorov je naďalej rastový

V našom výhľade cien ropy pre tento štvrťrok sme zdôrazňovali riziko poklesu. Cena 70 dolárov za barel totiž nebola podľa nášho názoru na globálnom trhu dlhodobo udržateľná. A počas januára a začiatkom februára sa výpredaj aj naozaj dostavil.

S odstupom času môžeme konštatovať, že väčšina tejto korekcie bola vyvolaná averziou investorov k riziku, ktorú spôsobil pokles na akciových trhoch a rast výnosov na dlhopisoch. Nemalou mierou sa pod pokles podpísala aj potreba investorov zredukovať rekordné stávky na rast cien ropy.

No býčí (rastový) sentiment z trhu neodišiel, takže desať percentný pokles cien ropy z technického hľadiska neznamená nič iné, ako týždennú korekciu v dlhodobo rastúcom trende. Dôkazom je napríklad aj to, že počas korekcie o desať percent došlo k poklesu net-long pozícií len o päť percent. Naznačuje to, že trh zotrváva pri svojom býčom výhľade.

Problém by mohlo predstavovať len dlhodobé oslabovanie akcií, alebo rázne zvýšenie dodávok ropy zo strany krajín mimo organizácie OPEC. Nateraz však cena ropy Brent zostáva v pásme 61 až 70 dolárov za barel.

Ak by došlo k ďalšiemu poklesu, je potrebné sledovať dolnú hranicu 61 dolárov pri rope Brent a 58 dolárov pri WTI. Ide o 38,2 percentný pokles z decembrového vrcholu predchádzajúcej rely.

Podľa môjho názoru je v krátkodobom horizonte pravdepodobnejší ďalší pokles ako rast ceny. Sme totiž stále na relatívne vysokých pozíciách a navyše vstupujeme do obdobia, keď majú zásoby ropy v USA tradične tendenciu rásť a rovnako ako aj americká produkcia tejto suroviny. To má väčšinou negatívny dopad na ceny.

Trh je fundamentálne v oveľa lepšie pozícii, ako v rovnakom období vlaňajška, čo znamená, že niektorí hráči sa môžu snažiť zredukovať svoje pozície, čo by mohlo cenu stlačiť pod zmienené úrovne podpory.

Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre