Ropa ťaží z pozitívnych správ. Príde čoskoro otočenie trendu?

Ceny ropy WTI a Brent odštartovali nový rok so stabilnou pozíciou. Rely z posledného kvartálu vlaňajška poháňali početné, aj keď len dočasné, výpadky v dodávkach ropy. Poslednou udalosťou boli protivládne protesty v Iráne. Býčie (rastové) momentum, ktoré panovalo na trhu s ropou od júna, sa podpísalo pod rekordný objem špekulatívnych stávok na rast ceny a zároveň pod silné oživenie ťažby v USA.

Počas pokojného skráteného obchodného týždňa medzi sviatkami pokračovali hedgeové fondy v budovaní pozícií tlačiach cenu nahor. Dôvodom boli aj správy o výpadkoch v dodávkach v Škótsku a Líbii, ako aj o poklese zásob ropy v USA. Čistý objem long pozícií (špekulujúcich na rast ceny) sa tak dostal na nový rekord 977 tisíc lotov. Pomer long k short (špekulujúce na pokles ceny) pozíciám dosiahol hodnotu 7,8, čo je len o niečo menej v porovnaním s rekordom z februára minulého roku na úrovni 8,3.

Ku koncu októbra vzrástla americká produkcia ropy na 866 tisíc barelov denne. Informuje o tom mesačná správa Úradu pre energetické informácie. Pri súčasných cenách ropy je len otázkou času, kedy americká produkcia prekoná jeden milión barelov denne.

Popri správach o negatívnych geopolitických udalostiach našla cena ropy podporu aj v štatistikách o amerických zásobách. Tie od svojho rekordu z marca minulého roku klesli aktuálne o sto miliónov barelov. Pokles takýchto rozmerov pomohol podporiť cenu aj napriek obavám z opačného vývoja. Zásoby suroviny však aktuálne stoja pre sezónnym nárastom. V období medzi januárom a marcom totiž dochádza k tradičnému spomaleniu aktivity spracovateľov a teda aj k poklesu dopytu.

Pri výhľade na cenu ropy v tomto roku vidíme na jednej strane záväzok krajín organizácie OPEC a Ruska obmedziť ťažbu, no na druhej strane je tu otázka, ako veľmi vyššie ceny povzbudia amerických producentov k novej produkcii a teda dodávkam na trh. Ďalším parametrom je výkon svetovej ekonomiky. Očakáva sa, že dopyt po rope by mohol vzrásť o 1,4 mil. barelov denne, čo by mohlo kompenzovať nárast dodávok z krajín mimo OPECu.

Aké riziká hrozia tento rok? Okrem geopolitiky predstavuje rekordný objem long pozícií na WTI a Brent koncom minulého roka hrozbu toho, že ceny ropy budú v úvode tohto roka hľadať svoju podporu. Máme aj obavy z čínskej ekonomiky, ktorej nižší rast by mohol viesť k menšiemu nárastu dopytu po surovine. Aj americkí motoristi, čeliaci vyšším nákladom na palivá, by mohli obmedziť svoju spotrebu.

Ak by pokles v dopyte dosiahol povedzme niekoľko sto tisíc barelov denne, hrozí, najmä v prvom polroku, riziko poklesu ceny ropy Brent do pásma 50 – 60 dolárov. Koncom tohto roka by sa cena tohto druhu ropy mohla pohybovať okolo úrovne 60 dolárov za barel a pri rope WTI by to mohlo byť blízko 57 dolárov.

Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre