5 udalostí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Americká veľkobanka Goldman Sachs počíta v budúcom roku s drahšou ropou, keďže navýšila svoju prognózu. Pre americkú ropu WTI analytici zvýšili odhady z 55 na 57,5 ​​USD, pre Brent z 58 na 62 USD za barel. Podľa banky by vďaka krokom OPECu a jeho spojencov mohli svetové zásoby ropy ďalej klesať.

2. Austrálska centrálna banka (Reserve Bank of Australia) dnes podľa očakávaní ponechala základnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 1,50%. Základná sadzba na tejto hodnote zostáva už 16. krát za sebou.

3. Americký index aktivity ISM pre sektor služieb v novembri oslabil na 57,4 bodu z 60,1 bodu za október. Trh očakával pokles na 59 bodov.

4. Španielsky najvyšší súd zrušil európske zatykače na bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch exministrov, ktorí sa aktuálne nachádzajú v Belgicku. Nečakaný krok sudca zdôvodnil okrem iného tým, že politici prejavili vôľu vrátiť sa do Španielska.

5. Americký dolár dnes pokračuje v raste. Dolárový index DXY získava 0,30%. Dolár tak nadviazal na včerajší rast, keď ho podporil optimizmus ohľadom daňovej reformy USA. Tu v noci na sobotu schválil americký Senát.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre