Do oznámenia výsledkov zostávajú hodiny. Aké pozície na trhoch zaujať?

Čím viac sa blížime k termínu oznámenia výsledkov volieb, tým väčšie otázniky sa vynárajú okolo toho, ako budú trhy reagovať. Do úvahy pripadá celý rad scenárov. Vzhľadom na kurióznu povahu týchto volieb chcem upozorniť, že na konečný výsledok si môžeme ešte nejaký čas počkať a to napríklad v prípade, ak Hillary Clintonová nevyhrá s veľkým náskokom. Donald Trump sa totiž určite len tak ľahko nevzdá a výsledky nebude chcieť akceptovať.

Načasovanie volebných výsledkov

Volebné postupy uplatňované v USA ako celku sú zlátaninou rôznych volebných systémov a časov uzatvorenia hlasovacích miestností. Niektoré štáty napríklad povoľujú predčasné hlasovanie a iné nie. Úplne prvé výsledky sa začnú zverejňovať už okolo polnoci nášho času, kedy časť Indiany a Kentucky ukončí hlasovanie. Oveľa dôležitejšie štáty však prídu na rad o hodinu nato. Z väčšiny Floridy teda o jednej, z Ohia a Severnej Karolíny o 1:30.

Na základe týchto výsledkov už by sme mohli mať jasnejšiu predstavu o tom, ako veľmi bude výsledok tesný. Z predbežných prieskumov vieme, že vyhrať s veľkým náskokom môže len H. Clintonová. Ak vyhrá D. Trump, bude to len o chlp.

Scenár č. 1: H. Clintonová vyhrá s veľkým náskokom

Ide o pre trhy najprijateľnejší výsledok. Aj keby sa totiž D. Trump oháňal zmanipulovaním volieb, nebolo by mu to nič platné, ak by rozdiel v hlasoch bol tri percentá alebo viac, tak ako to mimochodom uvádzajú najnovšie predbežné prieskumy. Naše približné odhady sú: USDJPY poskočí na 107+, EURUSD klesne pod hranicu 1,09 a USDMXN klesne hlboko pod 18.00.

Scenár č. 2: H. Clintonová vyhrá tesnou väčšinou

Tento scenár so sebou nesie väčšiu dávku neistoty, pretože trh sa bude najprv snažiť reagovať podľa prvého scenára, no možno s menšou amplitúdou platnou dovtedy, kým D. Trump neoznačí voľby za zmanipulované a bude žiadať prešetrenie výsledkov alebo naopak výsledky uzná. Táto neistota môže trvať dni až týždne.

Scenár č. 3: D. Trump vyhrá tesnou väčšinou

Ak D. Trump vyhrá, bude to pravdepodobne veľmi tesné. Veľkú časť noci sa potom bude zisťovať, či bude jeho víťazstvo naozaj právoplatné. V takom prípade môžeme na trhoch očakávať silnú averziu k riziku. Americký dolár pravdepodobne spadne voči japonskému jenu na úroveň 100 a voči euru na úroveň 1,15. Mexické peso zasiahne šok a dostane sa vysoko nad 20.00. Ostatné rizikové meny budú voči doláru volatilné oboma smermi. Hlavná neistota pramení v budúcnosti vedenia FEDu, pretože D. Trump výslovne povedal, že Janet Yellenovú vyhodí.

Sledujte aj kongres

Predpokladáme, že hoci by sa senát mohol nakloniť oboma smermi, snemovňa reprezentantov zostane pravdepodobne v rukách republikánov. Zloženie kongresu je kľúčové tak pre H. Clintonovú ako aj D. Trumpa. Môže totiž ovplyvniť schvaľovanie nových zákonov. Ak by sa stala prezidentkou H. Clintonová len s podporou senátu, znamenalo by to pre smerovanie novej politiky v nasledujúcich dvoch rokoch veľmi málo.

Zatiaľ čo, ak bude prezidentom D. Trump, stále to môže znamenať že svoju politiku nedokáže presadiť aj napriek tomu, že kongres bude v rukách republikánov. Dôvodom je to, že určitá časť republikánov je proti tomuto kandidátovi.

Dlhodobejší výhľad

Predpoveď na dlhšie obdobie bude predmetom diskusií v najbližších dňoch a týždňoch. Ak boli predbežné ankety pravdivé a vyhrá H. Clintonová, bude, počas prvých dvoch rokov jej funkčného obdobia, kým bude na obzore nová hospodárska kríza, ťažko možné vykúzliť niečo nové. Je pravdou, že nie všetci republikáni sú zástancami D. Trumpa, ale určite sú všetci proti H. Clintonovej.

Na druhej strane, zatiaľ čo prezidentovanie D. Trumpa dáva väčšiu šancu na zavedenie novej politiky, a to najmä v oblasti firemných reparácii ziskov, alebo ohľadom fiškálnych stimulov. Najväčším rizikom v budúcom roku bude budúcnosť FEDu a J. Yellenovej.

John J. Hardy, menový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre