10 možných scenárov v prípade víťazstva D. Trumpa

Čo keby Donald Trump zvíťazil? Čo keby sa mu naozaj podarilo to, čo by pred 18 mesiacmi nikto nepredpovedal? D. Trump nepochybne dúfa v dobrý výsledok. Poďme sa pozrieť na desať možných situácií, ku ktorým by po jeho víťazstve mohlo dôjsť.

1. Prepad mexického pesa

Je už overené, že mexické peso sa stalo ukazovateľom nádeje Donalda Trumpa na víťazstvo. S každým posunom v prospech republikánskeho kandidáta dochádza k zodpovedajúcemu poklesu kurzu mexickej meny.

Keď sa v druhom septembrovom týždni ukázalo, že H. Clintonová má zápal pľúc, dostal sa kurz dolára k pesu (USDMXN) na úplné maximum a skoro prerazil aj hranicu 20,0.

Jej následné zotavenie a výkon v predvolebnej debate, v spojení s neschopnosťou Donalda Trumpa vyhnúť sa jednému škandálu za druhým (v 95% prípadov ide o škandály vlastnej výroby), vrátilo kurz na udržateľných 18,50, čo je stále pomerne vysoko nad úrovňou z leta 2015, keď sa pred Trumpovým vyhlásením, že chce kandidovať za republikánov, pohyboval okolo úrovne 15,50.

Pravdepodobný scenár: Peso sa prepadne. Ide len o to, ako hlboko. Verím v pomere 8/10 tomu, že dosiahne nové maximum a prerazí úroveň 20,0.

2. Presun politického spektra doprava

Všetci vieme, že veľká časť Trumpovej obľuby je postavená na spoločnom menovateli – nacionalizme.

Nemusíte byť jadrový fyzik, aby ste si spočítali, že v prípade jeho víťazstva dôjde k výraznému posunu amerického politického spektra doprava, čo bude mať obrovský dopad na medzinárodnú politiku.

Vlastne asi ani neexistuje národ, do ktorého by sa Trump niekedy ostro nepustil, snáď len s podivuhodnou výnimkou Ruska. Čo tento posun vpravo bude znamenať? Prinajmenšom dôjde k uplatneniu obchodných bariér, ktoré budú určitou formou mexického múru, a obratu americkej zahraničnej politiky smerom dovnútra. To nechá medzinárodné pole pôsobnosti otvorené pre ďalších veľkých geopolitických hráčov, teda Rusko a Čínu.

Prinajhoršom sa môžeme stať svedkami umieračika aj pre OSN. Hoci má táto organizácia za sebou pestrú minulosť a je často kritizovaná za korupciu a neschopnosť, dokázala za posledných 70 rokov predsa len urovnať cestu medzi niektorými nezmieriteľnými nepriateľmi.

Pravdepodobný scenár: Posun doprava je v podstate istý (9/10). Zrušenie OSN vidíme reálne s pravdepodobnosťou 2/10.

3. Jenet Yellenová to bude mať spočítané

Guvernérka FEDu Janet Yellenová sa nachádza v krížovej paľbe medzi D. Trumpom a H. Clintonovou.

Republikánsky kandidát dokonca jasne povedal, že Fed bol využitý ako politický nástroj súčasnej vlády.

Je tiež vysoko pravdepodobné, že D. Trump bude chcieť obmedziť kompetencie FEDu ako takého. Už teraz často slúži ako obetný baránok, ktorý je zodpovedný za problémy voličskej základne republikánskeho kandidáta. Neschopnosť FEDu účinne sa vysporiadať s dopadmi globálnej finančnej krízy a podpora investičnej bubliny, ktorá problémy skutočnej ekonomiky nevyriešila, vystavili inštitúciu útokom zo všetkých strán politického spektra.

Pravdepodobný scenár: Obmedzenie Fedu, ak Trump prejde dverami Bieleho domu. (10/10)

4. Odchod Talianska z EÚ

Porovnávať talianske referendum, ktoré sa uskutoční 4. decembra, s Brexitom, je možno prehnané. Ide v ňom totiž len o reformu ústavy a nie o priamu voľbu zotrvania v únii.

Prípadná prehra premiéra Matteo Renziho, ktorý je zástancom voľby “Áno”, však bude každopádne pre priaznivcov EÚ veľkou ranou a takmer určite povedie k odstúpeniu predsedu vlády. Bol by to ďalší krok smerom k extrémistom a útoku na myšlienku nadnárodného štátu, ktorý má svoju konečnú podobu práve v EÚ a spoločnej mene.

Porážka M. Renziho by takmer určite viedla k ďalším voľbám a teda k otvoreniu príležitosti pre talianske populistické Hnutie piatich hviezd, ktoré by mohlo získať na nacionalistickom fronte rozhodujúci vplyv.

Víťazstvo D. Trumpa posilní protivládne nálady a otvorí dvere myšlienke, že možné je všetko. Renziho prehra by po Brexite spôsobila dominový efekt a ďalší tlak na Brusel, ktorý sa už teraz musí vysporiadať s jedným neposlušným dieťaťom. Predstava, že by Brusel musel riešiť dve takéto deti je útrpná. Víťazstvo M. Renziho bude pravdepodobnejšie, ak nezvíťazí D. Trump.

Pravdepodobný scenár: Pád Renziho vlády je pravdepodobný 7/10, ak Trump vyhrá, ale len 3/10, ak vyhrá Clintonová. Nie je to nezvratne prepojené, ale každopádne víťazstvo D.Trumpa podporuje protivládne nálady.

5. Polarizácia médií

Tento bod je v skutočnosti menej o obmedzení tlače a viac o prazvláštnej polarizácii v USA, ktorá vedie k tomu, že voliči vyhľadávajú iba “svoje správy” na kanáloch, ktoré vyhovujú ich názorom a bohužiaľ i predsudkom.

Príkladom môže byť stanica Fox News, ktorá sa vydáva smerom, ktorý propaguje aj D. Trump. Nie je dôvod myslieť si, že by sa to v prípade Trumpa ako prezidenta zmenilo. Skôr by sme sa dočkali ďalších extrémov. A logickým vyústením tohto procesu bude to, že aj druhá strana sa bude snažiť udržať krok s extrémistickými vyjadreniami.

Krajina, ktorá kedysi ponúkala tak veľa, pokiaľ ide o slobodu slova, sa v mnohých ohľadoch stáva paródiou komunistického štátu. Áno, sloboda na papieri stále existuje, ale hlavné médiá, zrejme na popud ich bohatých vlastníkov propagujú líniu, ktorá je v súlade so smerovaním ich strany. Rovnako ako sa napríklad od tlačovej agentúry Nová Čína očakáva súlad s vládou v Pekingu. Veru, smutná doba.

Pravdepodobný scenár: Už k tomu dochádza a je pravdepodobné, že nech vyhrá ktokoľvek, bude to ešte horšie.

6. Zmanipulované voľby budú zametené pod koberec

Pamätáte si ešte na škandál okolo volebných urien pred referendom o Brexite? Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) tento škandál čerstvo otvorila vo chvíli, keď mala dojem, že im po zavraždení Jo Coxa kampaň zlyháva. Avšak vo chvíli, keď zvíťazili zástancovia Brexitu, sa na to rýchlo zabudlo.

D. Trump pred dvoma týždňami vytiahol z klobúka podobného králika a môžeme predpokladať, že ak 8. novembra vyhrá, všetko sa ticho zametie pod koberec.

Pravdepodobný scenár: Pochybnosti o právoplatnosti volieb budú pravdepodobné 9/10 vtedy, ak prehrá D. Trump a 0/10 ak vyhrá. Pokiaľ dôjde k prvej možnosti, nezapadne mýtus zmanipulovaných volieb nikdy.

7. Koniec bipolárnej politiky USA

Medzi americkými voličmi sa objavuje čoraz väčšia skupina, ktorá hovorí „Nie“ obom kandidátom, čo naznačuje zásadnú nespokojnosť s politickou ponukou. V republikánskej strane to v tejto chvíli vyzerá tak, že by mohlo dôjsť k rozkolu. Tradicionalisti totiž bojujú proti posunu, ktorý sa teraz prejavuje v osobe Donalda Trumpa.

Otvorené pohŕdanie šéfov strany, napr. Johna McCaina a Paula Ryana aktuálnym prezidentským kandidátom, by mohlo odštartovať rozpad strany. Či už súčasné voľby vyhrá ktokoľvek, je jasné, že status quo dosiahol bod zlomu a v USA by mohlo dôjsť k vzniku nového politického prístupu, ktorý by konečne ponúkol skutočnú voľbu a odklon od dvoch tradičných rivalov.

Pravdepodobný scenár: Koniec scény dvoch strán je pravdepodobný 9/10. Ide skôr o to kedy, než či.

8. Dočasné zlepšenie vzťahov s Ruskom

Mal som tú pochybnú česť stretnúť sa s Donaldom Trumpom v Moskve v roku 1997, a už vtedy prejavoval náklonnosť k Rusku. V súčasnej kampani sa objavuje celý rad špekulácií o jeho prepojení s Moskvou.

Nechceme prilievať olej do ohňa, ale vzhľadom k opakovaným Trumpovým vyhláseniam o jeho obdive k Vladimírovi Putinovi a jeho nádej na spoluprácu s Ruskom ohľadom Sýrie, je zlepšenie vzťahov s Ruskom v podstate isté.

Pokiaľ bude D. Trump trvať na ukončení sankcií, mohlo by tiež dôjsť ku konsolidácii kurzu USDRUB pod úroveň 60. V priebehu prezidentského úradovania tohto kandidáta však môžeme očakávať aj obrat. Už doteraz totiž dokázal svoju nepredvídateľnosť a nepremyslené vyhlásenia.

Pravdepodobný scená: Zlepšenie vzťahov s Ruskom je reálne na 9/10, ak D.Trump zvíťazí. Existuje však veľmi vysoká pravdepodobnosť, že do dvoch rokov budú vzťahy s Moskvou na najhoršej úrovni od roku 1985.

9. Cena ropy vyletí nahor

Protimuslimské prejavy D. Trumpa predstavujú možno najväčšiu prekážku pre mier na Blízkom Východe. Jeho víťazstvo by mohlo ISIS aj Al-Kájde poskytnúť presne to, čo potrebujú pre oživenie svojich organizácií a zameranie na Spojené štáty americké ako nepriateľa číslo jeden.

Ak D. Trump skutočne zavedie plošný zákaz vstupu moslimov na územie USA, týmto jedným nešťastným ťahom rozmnoží rad amerických nepriateľov a súčasne pošle USA do stretu, z ktorého bude možné len ťažko vycúvať. Vzhľadom na citlivosť cien ropy na medzinárodné napätie na Blízkom Východe by ceny mohli vystreliť nad súčasné maximum okolo 50 USD / barel a otestovať omnoho vyššiu úroveň.

ISIS veľmi dobre vie, čo robí, keď sa zameriava na ropné polia a vybavenia v Kirkúku. Prudký pokles dodávok alebo len hrozba poklesu ponuky ropy ovplyvnia cenu ropy oveľa viac než akákoľvek dohoda o produkcii ropy medzi Ruskom a OPEC.

Ak sa pozrieme aj na ďalšie komodity, zlato by po víťazstve D. Trumpa mohlo rásť a je možné, že investori sa uchýlia aj k digitálnej mene Bitcoin, ktorá je teraz okolo úrovne 660 dolárov.

Pravdepodobný scenár: Rast cien ropy a zlata 7/10. Bitcoinu 3/10

10. T. Mayová a A. Merkelová si udržia odstup

Čo dodať. Tu naozaj nie je potrebné sa rozpisovať.

Vysoko pravdepodobné.

Autor: Martin O’Rourke, šéfredaktor portálu TradingFloor.com, portálu Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre