Teslu čaká pokles hodnoty akcií

Fúzia medzi spoločnosťami Tesla a SolarCity je na spadnutie. Teslu to nevyhnutne stiahne nadol. Problémom je totiž zlá finančná situácia SolarCity, ktorú bude musieť nová spoločnosť bezprostredne hasiť.

Tesla preto aktualizovala svoje stanovisko pre kapitálové sadzby a pre svojich akcionárov, v rámci ktorého vo formulári S-4 uviedla, že fúzia je nevyhnutná a treba ju previesť čo najskôr. Dôvodom je to, že SolarCity trpí akútnym nedostatkom likvidity.

Za 12 posledných mesiacov finančná pozícia SolarCity klesla o viac ako 300 miliónov dolárov na len niečo cez 160 miliónov dolárov. Táto situácia stiahne po fúzii nadol aj Teslu. Nová obchodná jednotka vykáže za rok negatívne cash-flow vo výške zhruba 2,5 mld. dolárov. Tesla v stanovisku uvádza, že do konca tohto roka bude preto musieť buď získať nový kapitál od akcionárov, alebo zvýšiť svoju zadlženosť, podľa toho, aká bude situácia na trhu.

To z krátkodobého hľadiska výrazne zmení situáciu akcionárov Tesly. Bude to mať v každom prípade negatívny vplyv aj na cenu akcií, ktorá sa teraz pohybujú okolo 212 USD/akciu. Aj napriek tomu, že aktuálne došlo k miernemu posilneniu z júnového minima na 190 dolárov, v krátkodobom horizonte dôjde podľa mňa k poklesu hodnoty.

Svedčí o tom aj trhový konsenzus, keď už rastie záujem o short pozície (špekulujúce na pokles) na akcie spoločnosti. Ak sa prelomí hranica 190 dolárov, mohli by sme sa ľahko dosť až ku 180 dolárom za akciu. Analytici s negatívnym výhľadom k Tesle tvrdia, že 180 dolárov je ešte dobrá cena.

My sme v akciovom portfóliu SaxoStrats tiež zaujali krátku pozíciu. Myslím si, že aktuálne údaje z formulára S-4 tento náš krátkodobo medvedí pohľad na firmu podporujú.

Autor: Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre