Déja vu na ropnom trhu

Cena ropy včera podskočila o zhruba 3%, za čo môžu správy, že krajiny ropného kartelu OPEC môžu oživiť rokovania o zmrazení ropnej produkcie. OPEC chce uskutočniť neformálne stretnutie na okraji Medzinárodného energetického fóra, ktoré sa uskutoční 26-28. septembra v Alžírsku.

Členovia OPECu, vrátane Venezuely, Ekvádoru a Kuvajtu, sa budúci mesiac pokúsia o dosiahnutie dohody v stanovení limitov ropnej produkcie, aby tým vyvolali oživenie cien ropy.

Cenám ropy nahor včera dopomohol aj prezident kartelu OPEC Mohammed bin Saleh al-Sada, ktorý je tiež katarským ministrom energetiky. Prezident OPECu naznačil, že súčasný medvedí trh bude iba dočasný a ceny ropy by sa neskôr v tomto roku mali zvýšiť.

Pripomeňme, že to nie je prvýkrát, čo OPEC trhom prisľúbil dohodu o zmrazení ťažby a stabilizáciu na ropnom trhu. Krajinám sa už v apríli tohto roka nepodarilo dosiahnuť dohodu v katarskej Dauhe, keď k rokovaniam nepristúpil Irán. Irán odmietol akceptovať dohodu dovtedy, kým jeho objem ťažby nedosiahne úrovne z obdobia pred sankciami.

Aj aktuálne oficiálne oznámenie o „neformálnych rokovaniach“ môže byť len zopakovaním minulých snáh, ktoré nakoniec nepriniesli žiadny výsledok. Najväčší exportér kartelu, Saudská Arábia, sa viackrát nechala počuť, že s dohodou o zmrazení ťažby bude súhlasiť len v takom prípade, ak ju akceptujú všetci členovia, čiže aj spomínaný Irán.

Prípadný úspech alebo neúspech septembrových rokovaní bude tiež záležať na tom, či sa stretnutia zúčastní Rusko. Ruský minister energetiky Alexander Nowak včera uviedol, že jeho krajina je pripravená diskutovať, nevidí ale dôvod pre ďalšie rokovania o zmrazení ťažby, ak sa ceny držia na viac-menej normálnej úrovni.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre