Prečo spoločnosť Apple stratila svoje čaro

Dovolím si tvrdiť, že spoločnosť Apple stratila svoje čaro. Existujú na to tri dôvody. Po prvé, predaje telefónov iPhone dosiahli veľmi rýchlo svoj strop. Túto skutočnosť môžeme vidieť z čísel predaja. Zákazníci, ktorí sa ešte stále spoliehajú na iPhone 4 alebo iPhone 5, nie sú nútení prejsť na vyššiu verziu – IPhone 6, prípadne na  očakávaný iPhone 7.

Zároveň na rozdiel od modelov, ktoré doteraz pravidelne prichádzali, nebude nový iPhone 7 až natoľko revolučným telefónom. Očakávame, že prinesie pravidelnú aktualizáciu softvéru a hardvéru, ale z pohľadu hardvérových špecifikácií nič veľkolepé.

Po druhé, ak sa pozrieme na podnikanie spoločnosti Apple v Číne, situácia sa tam dramaticky zhoršuje. Na základe posledných štvrťročných údajov klesli výnosy v Číne až o 33 percent. Napriek názoru riaditeľa spoločnosti Tima Cooka, nejde o dočasný stav.

Hardvér od čínskych výrobcov smartfónov ako Xiaomi, Huawei, a Samsungu z Južnej Kórey totiž citeľne naberá na sile. Tieto telefóny sú oveľa lepšie ako súčasný iPhone, čo je pre Apple veľký problém a znižuje to podiel firmy na trhu.

Nemožno opomenúť ani fakt, že produkty Apple sú príliš drahé. Jadrom problému je to, že inteligentné telefóny už dosiahli bod saturácie, takže spotrebitelia začínajú byť citliví na cenu.

Tretím dôvodom, prečo Apple stratil svoje čaro je, že všetci si sľubovali veľa od akvizície spoločnosti Beats, ktorá poskytuje predplatené služby a rovnako aj od Apple Watch. Avšak ak sa pozrieme na príjmy v tomto segmente, došlo tu, v porovnaní s minulým rokom, k poklesu o desať percent.

Dlhodobá prognóza rastu tržieb Apple je preto veľmi nízka a ani akcie tejto spoločnosti nebudú v priebehu budúceho roka žiadnym trhákom.

Autor: Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre