OPEC zajtra zrejme neprekvapí. Ropa lacnie

Vyhliadky, že ropný kartel OPEC na zajtrajšom stretnutí vo Viedni nepodnikne žiadny kroky k obmedzeniu ropnej ťažby, dostávajú cenu čierneho zlata pod tlak. Cena americkej ropy WTI dnes oslabuje o 1,18% na 48,52 dolárov za barel, severomorská ropa Brent lacnie o 1,22% na 49,28 USD.

Analytici sú presvedčení, že členské krajiny OPEC sa budú aj naďalej zameriavať na obranu svojho trhového podielu. Očakávania na obmedzenie produkcie zmarili aj včerajšie slová ropného ministra Spojených arabských emirátov, ktorý vyjadril spokojnosť s aktuálnymi cenami. Suhail Al Mazrouei uviedol, že cena ropy od začiatku roka posilnila a trh sa sám ustáli na cene, ktorá je spravodlivá pre spotrebiteľov ako aj producentov.

„Týmto by malo byť jasné, že od stretnutia OPEC sa nedá očakávať žiadne opatrenie na obmedzenie ťažby“, uviedol komoditný expert banky Commerzbank.

Aj keď k finálnej dohode o zmrazení ťažby ropy majú krajiny stále ďaleko, posledné týždne prišiel ropný trh o niekoľko miliónov barelov denne v dôsledku iných faktorov, či už to boli teroristické útoky na potrubia v Nigérii alebo ničivé lesné požiare v Kanade.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre