Svet už pozná tvorcu meny bitcoin. Je ním austrálsky podnikateľ

Tvorca kontroverznej kybernetickej meny bitcoin, ktorý doteraz vystupoval pod pseudonymom Satoshi Nakamoto, odhalil svoju pravú identitu. Je ním austrálsky podnikateľ a počítačový špecialista Craig Wright (na snímke), ktorý to potvrdil v rozhovore pre BBC.

Austrálsky podnikateľ údajne doložil aj technické dôkazy, ktoré potvrdzujú pravosť jeho tvrdení. Na rozdiel od BBC, týždenník The Economist nie je o tvrdeniach Wrighta príliš presvedčený. „Našim záverom je, že pán Wright môže byť pán Nakamoto, avšak stále tu zostávajú dôležité otázky.“

Odborníci uvádzajú, že odhalenie identity Satoshi Nakamota je pre trh s bitcoinmi významným míľnikom. Wright údajne vlastní až milión bitcoinov, čo je postačujúca suma na to, aby ovplyvnil trhovú cenu.

Už koncom minulého roka Wrigta za poteciálneho tvorcu Bitcoinu označili stránky Wired a Gizmodo. Austrálsky podnikateľ uvádza, že sa odhalením identity nesnaží o publicitu, chce len veci uviesť na pravú mieru.

Digitálna mena, ktorá je v obehu od roku 2009, je dnes používaná ako platidlo za široké spektrum produktov a služieb. V obehu je približne 15,5 milióna bitcoinov. Aktuálna cena jedného bitcoinu predstavuje 450 dolárov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre